Timpul.md

Actualitate 8 Decembrie 2016 | 15:54

RISE: Firmele-căpușe ale bugetului transnistrean

În condițiile unui buget auster, autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului acordă, anual, mai multor companii, înlesniri și facilități de milioane de dolari. Beneficiarii favorurilor sunt mai multe firme conduse sau deținute de așa-zișii deputați locali. Doar în ultimii trei ani, suma beneficiilor acordate s-a ridicat la 200 milioane de dolari – peste jumătate din bugetul anual al regiunii separatiste.

Bugetul așa-zisei Republici Moldovenești Nistrene (rmn) înregistrează în ultima perioadă un deficit anual de cel puțin 20% – circa 66 de milioane de dolari în 2013 și 80 de milioane în 2014. Anul trecut deficitul a fost de 69 de milioane de dolari, de două ori mai mult decât fondul de pensii al rmn. În pofida acestui lucru, autoritățile regiunii oferă anual asistență financiară unor întreprinderi din stânga Nistrului, sub forma unor înlesniri, cum ar fi prețuri reduse la gaze naturale ori taxe vamale și impozite reduse.

Potrivit informațiilor obținute de RISE Moldova de la așa-numitul Cabinet de Miniștri din rmn, suma totală a beneficiilor, oferite doar în perioada ianuarie 2013 – iulie 2016 unui întreg lanț de companii din regiunea transnistreană, a fost de peste 2,5 miliarde de ruble (aproximativ 200 de milioane de dolari).

Teoretic, pentru a beneficia de aceste facilități, întreprinderile trebuie să îndeplinească o serie de condiții severe, precum „menținerea cu strictețe a numărului personalului de producție și a nivelului plafonului de salarizare” (Detalii, AICI). Cu toate acestea, unele companii încalcă o parte dintre aceste norme, în complicitate cu autoritățile.

Ajutor de 2 milioane de dolari, 150 de angajați concediați

Un exemplu este societatea pe acțiuni de tip închis Moldavizolit, specializată în producția articolelor din masă plastică. Unic acționar al societății este Universal-Trade, firma deputatului Evghenii Gușan, fiul oligarhului transnistrean Victor Gușan. Moldavizolit este condusă de Porfirii Șkilniuk, și el deputat al așa-zisului Soviet Suprem de la Tiraspol. Detalii, AICI

Potrivit datelor așa-numitului Cabinet de Miniștri din regiune, Moldavizolit a obținut, din 2014 până în prima jumătate a lui 2016, scutiri de 50% la impozitul pe venit și preț redus la gazele naturale în valoare totală de 25,3 milioane de ruble (2 milioane de dolari).

Datele publicate pe site-urile oficiale ale instituțiilor publice din rmn arată, însă, că întreprinderea nu a respectat condițiile de bază pentru a beneficia de astfel de facilități. Mai exact, în 2015, patronii și managerii Moldavizolit au concediat 150 de angajați, motivându-și decizia prin criza în care se află republica autoproclamată. În plus, majoritatea celor care au rămas angajați oficial au fost trimiși în concediu fără plată. Cu toate acestea, administrația de la Tiraspol continuă să acorde asistență financiară întreprinderii. Detalii, AICI

Însuși Evghenii Șevciuk, așa-numitul președinte al rmn, evidenția faptul că valoarea totală a subvenţiilor oferite Moldavizolit, doar sub formă de gaz la un tarif de zeci de ori mai mic decât cel de piață, este estimată la peste 6 milioane de dolari. Totodată, acesta recunoaște că, de fapt, „niciuna din întreprinderile industriei pe care o avem nu a cumpărat și nici nu cumpără resurse energetice la prețul de piață”. Detalii, AICI


Profit de 20 de milioane de dolari

La rândul lor, și deputații așa-zisului Soviet Suprem au pretenții față de liderul rmn. Ei îl acuză pe Șevciuk, și executivul subordonat lui, că a oferit Energokapital, firmă care intermediază livrările de energie electrice în dreapta Nistrului, ajutor sub formă de gaz la preţ redus.

În consecință, doar anul trecut compania a obținut un profit de peste 200 de milioane de ruble. „Acești bani au fost scoși în jurisdicții offshore. Astfel, pe lângă pierderile bugetare, republica nu a primit în jur de 20 de milioane de dolari”, se menționează într-un comunicat de presă al așa-numitului Soviet Suprem. Detalii, AICI 

Continuarea investigației o găsiți aici

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus