Opinii și Editoriale

Rnza de elefant

Intr-o vreme, imi explicam tonalitatea dezgustatoare a mesajelor MAE, ca fiind un produs al mariajului electoral Petrencu-Pavlicenco. Conferinta de presa de marti si obsesia de care a dat dovada presedintele MAE, care a declarat – a cata oara! – ca de toate relele se fac vinovati liberalii si ca „acestia au pierdut alegerile tocmai din cauza neunirii”, m-au facut sa-mi schimb parerea.

De fapt, MAE a adaugat la mai vechiul mesaj refrenul dedicat lui Ion Hadarca, deputat PL, caruia i se reproseaza ca ar fi fost secretar la o „partiaceika”. Daca Hadarca ar fi activat in calitate de secretar responsabil de ideologie la Cantemir, la fel ca vicepresedintele MAE Ion Neagu, sau ar fi predat marxism-leninismul la universitate, ca Anatol Petrencu, totul ar fi fost O.K., probabil… Este de neexplicat si cu totul respingator tonul ultimativ cu care MAE se adreseaza partidelor liberale. Nicolae Rosca, unul dintre reprezentantii MAE la conferinta de presa, desi se indoieste de sansele formatiunii sale in eventualele alegeri anticipate, pretinde ca MAE sa fie inclusa pe „lista comuna”. El mai are o pretentie, si anume, ca „formatiunile care au acces in parlament trebuie sa propuna solutii rezonabile pentru partidele ce impartasesc aceleasi idei in scopul simplificarii alegerilor”. Apelul este, de fapt, un santaj banal si ar trebui inteles in felul urmator: fratilor, fiti atenti cu noi, nu ne indepartati de la „treuca parlamentara”, vorba lui Petrencu. Si Ion Neagu o face pe moralistul: chipurile, neparticiparea la alegerile anticipate a partidelor care nu au trecut pragul electoral la 5 aprilie ar „duce la marirea ratei absenteismului alegatorilor”. Chiar asa, dle Neagu?! Poate tocmai participarea unor partide ca MAE intr-un nou scrutin ar spori absenteismul? Cine va dori sa voteze repetat o formatiune care s-a manifestat atat de galagios, pentru a acumula doar un procent?!
 

Auzind declaratiile liderilor MAE la aceasta conferinta de presa, mi-am zis ca am procedat corect atunci cand, cu mult inainte de 5 aprilie, impreuna cu un grup de colegi, am decis sa ne retragem din MAE. Am incercat, dar fara sorti de izbanda, sa-i atentionam pe cei „cu prosopul” din capul mesei ca participarea MAE in alegeri, chiar finantata masiv, se va solda cu o infrangere zdrobitoare. Am adus si argumentele de rigoare: lipsa unui concept electoral bine inchegat, ineficienta sloganului electoral „Moldova fara coruptie”, din cauza ca era o copie a campaniei din 2001 a PPCD, axata pe sloganul „mainilor curate”. Nu o singura data l-am atentionat personal pe Petrencu asupra faptului ca plasarea in varful listei a unui candidat cu „maini curate” (ex-secretarul general al PPCD, Ion Neagu), va fi respinsa de membrii si simpatizantii partidului. Alegerile din 5 aprilie au aratat ca am avut dreptate. Neagu, acest vesnic deputat din 1990 incoace – l-a votat pe Voronin presedinte, a ascuns adevarul in „cazul Cubreacov” si in dosarul unei persoane maltratate de Iu. Rosca. De aceea a fost penalizat de electorat dupa merit.
 

In viziunea noastra, retragerea din scrutinul din 5 aprilie si sustinerea unuia dintre cele trei partide liberale cu sanse ar fi fost mult mai benefice pentru imaginea MAE. Cel putin, in acest mod, MAE ar fi putut evita previzibilul esec. Dar liderii acestei formatiuni, cu incapatanarea care ii caracterizeaza, au preferat… mirajul de zece procente! Acum, cand s-a vazut cat costa inteligenta si intuitia lor politica, merita sa li se acorde vot de blam si dispret public. In lipsa unei astfel de atitudini, insa, ei se aventureaza intr-un nou scrutin si dau sfaturi „pretioase” partidelor care au ajuns in parlament… In campania electorala atat eu, cat si colegii mei de partid am trecut cu vederea ceea ce se intampla in interiorul formatiunii. Am incercat sa spunem un cuvant la sedinta consiliului din 1 mai. Ne-au inchis gura, iar Anatol Petrencu s-a enervat intr-un mod atat de „democrat”, incat ne-a amenintat ca cheama politia. Mai mult decat atat, politistii se aflau in fata Uniunii Scriitorilor, unde se desfasura sedinta. Intamplator oare? Constat ca nu sunt lasat in pace. Ceva timp in urma, Petrencu afirma pentru o agentie de presa: „Se pare ca lui Covrig nu i-a convenit locul de pe lista”. La o adica, dl profesor stie bine ca „locul de pe lista” nu ma intereseaza, chestia cu carierismul am depasit-o demult. Nici nu stiu, nici nu doresc sa stiu al catelea am fost pe lista, la a carei intocmire nici nu am participat. Ceea ce stiu e ca si aici s-a dat dovada de mult voluntarism si lipsa de democratie. Cu doua zile inaintea alegerilor, Petrencu il „arunca” pe un vicepresedinte de pe locul 11, pentru a o plasa pe acest loc pe ex-deputata pepecedista Zoia Jalba. Aceasta isi dorea probabil din rasputeri sa incapa in cele „zece procente trecatoare”, pe care le prognozau pentru MAE liderii formatiunii.
 

„Cand nu poti distruge o miscare, trebuie sa o conduci!”, aceasta era arma securitatii pe timpurile „perestroicii”. Nu demult, citeam in presa o opinie potrivit careia MAE este o „miscare cu abreviere pretentioasa, o facatura a lui Tkaciuk”. Nu subscriu neaparat la aceasta afirmatie, dar in iunie 2008 s-a intamplat ceva care ma pune si acum pe ganduri. Dl Petrencu a refuzat sa faca o deplasare la Bucuresti, cu o zi inainte de plecarea preconizata. Eu deja convenisem, la nivel organizatoric, asupra intalnirilor ce urma sa le aiba cu liderii principalelor partide de peste Prut. Dar Petrencu a contramandat totul, fara sa ne spuna de ce. Apoi, aveam de gand, gratie unor prieteni ai mei din Kiev, sa organizez o serie de intalniri si in capitala Ucrainei. Am inteles insa ca aceasta nu intra in planurile lui Petrencu. In campania electorala, potrivit datelor CEC, MAE a cheltuit 2,6 mln. lei. De unde au fost luati acesti bani? Membrii formatiunii, cei care candidau pe lista pe primele pozitii, au facut „donatii” ce le depasesc cu mult veniturile declarate. Numai pentru arenda sediului din centrul capitalei Petrencu plateste lunar peste 1700 euro. Suspicioasa este, de asemenea, promovarea in continuare a doi ex-pepecedisti, „imbratisarea” peste noapte a doctrinei crestin-democrate. Totodata, Petrencu devine in ultimul timp o stea la televiziunea lui Todercan, la EU TV-ul lui Rosca si la agentia comunista de presa „Omega”. Ma intreb: oare nu cumva se incearca cu insistenta plasarea MAE in locul celora care pana nu demult formau „opozitia constructiva”?
 

In aceasta ordine de idei, nu pare deloc intamplatoare declaratia lui Petrencu despre participarea formatiunii, din nou de sine statator, in anticipate. Asta inseamna ca liderii MAE nu constientizeaza criza de imagine prin care trece formatiunea. Sau, poate, au ordin sa nu inteleaga acest lucru? De aici si incercarile de a face valuri intr-un pahar cu apa. Dar „vulpoii” din MAE fac si alte miscari colaterale: Pavlicenco, de pe blogul sau, ii face „ochisori dulci” lui Filat, iar Petrencu a rarit-o cu critica in adresa AMN. Toate acestea se intampla, bineinteles, din cauza unei „ranze” uriase, de elefant, care, in limbaj politic inseamna lipsa de responsabilitate.
 

Andrei Covrig, ex-vicepresedinte al MAE
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *