Timpul.md

Actualitate 16 Martie 2016 | 17:34

FOTO: Români reuniți în Prahova

În apropiere de aniversarea a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, un grup de basarabeni și bucovineni au mers într-o vizită de lucru în Județul Prahova. Timp de câteva zile, au explorat locuri istorice pitorești și valoroase din localitățile prahovene.

La invitaţia președintelui Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma și al președintelui Comisiei de Integrare Europeană, Ludmila Sfîrloagă, delegaţia din Basarabia şi Bucovina s-a aflat în perioada, 11-14 martie 2016, în judeţul Prahova, pentru a participa la o serie de evenimente culturale. La această întâlnire de lucru, dar și de suflet au participat Vasile Tărâţeanu – academician, scriitor din Bucovina, Elena Nandriş - primarul comunei Mahala, Cernăuţi, Maria Bajura - directorul Colegiului „Adrian Păunescu”, Copăceni, Sângerei, Svetlana Galben - directorul gimnaziului Sloveanca, Sângerei, Silviu Tănase – redactor-şef la ziarul TIMPUL și jurnalistul Ioan Popescu, căruia îi mulțumim pentru colaborare și faptul că ne-a fost ghid pe parcursul vizitei.

Târgşoru Vechi, reşedinţă a domnitorilor munteni

Prima destinație în cadrul vizitei a fost comuna Târgşoru Vechi sau, mai bine zis, Ansamblul Monahal Turnu. Am aflat de la Părintele Ieromonah Valentin că Sfânta Mănăstire Turnu din Târgşoru Vechi este aşezată pe vatra unei străvechi așezări omeneşti, ce are peste două milenii de existenţă, unde s-au descoperit ruinele unui sat dacic și ruinele unei terme dintr-un castru roman. De asemenea, acesta ne-a povestit că domnitorul Vladislav al II-lea a ridicat o biserică, în anul 1447, iar mai târziu, Vlad Țepeș a construit, în 1461, Biserica domnească „Sfântul Nicolae”. Ulterior aceasta a fost reconstruită în 1667 de Antonie-Vodă din Popești, care a înființat aici Mănăstirea Turnu. Ostilitatea timpurilor a făcut ca aceste lăcașuri să decadă, rămânând doar ruinele caselor domnești, a curții, a turnului de la intrare și a două biserici. De câțiva ani, Mănăstirea Turnu este în proces de reabilitare în cadrul unui proiect finanțat prin fonduri europene și cu sprijinul financiar acordat de Consiliul Judeţean Prahova, iar astăzi aceasta este o adevărată bijuterie arhitecturală.
Mănăstirea Turnu din Târgşoru Vechi

Pe Drumul Voievozilor. Acasă la Constantin Stere

Cu totul deosebită a fost vizita în Parcul Memorial „Constantin Stere”, din comuna Bucov. Acesta reprezintă un obiectiv de referință în turismul românesc și conține câteva elemente impresionante: Ansamblul memorial Aleea Scriitorilor, Ansamblul sculptural Armonia Unirii, Muzeul memorial „Constantin și Ion Stere”, Grădina botanică și Grădina zoologică. Parcul Bucov are o valoare cultural-istorică incontestabilă, dar servește și drept spațiu de recreere și agrement pentru prahoveni. Cu acordul Suzanei Stere-Paleologu, moștenitoarea de drept a lui Constantin Stere, Fundația „Constantin Stere” a transformat casa, în care a locuit marele om politic, într-un muzeu memorial. În urma realizării acestui proiect de restaurare și reamenajare a clădirii, astăzi muzeul întrunește biroul de lucru cu biblioteca lui C. Stere, holul de primire, salonul, sufrageria, expoziții care conțin icoane și bibelouri, accesorii vestimentare, registre și fotografii, mobilier etc.
Biroul de lucru și biblioteca lui Constantin Stere

În apropiere se află Grădina Botanică din Bucov, unde, în cadrul proiectului „Eroii veşnic vii”, a fost amenajată harta României Mari conturată cu puieţi de pin, iar în interior sunt plantaţi 143 de stejari cu frunză roşie, în memoria eroilor comunei Bucov, care şi-au sacrificat viaţa în Primul Război Mondial.

Pe lângă cele două Drumuri Tematice ale Județului Prahova: cel al Vinului și Fructelor, prahovenii se pot mândri cu un Drum al Voievozilor. Astfel, organizatorii vizitei au ținut să ne arate câteva din localitățile străbătute de Drumul Voievozilor. La Filipeștii de Pădure am descoperit Biserica cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi”, construită de Bălașa Cantacuzino, soția marelui agă Matei Cantacuzino și pictată de cunoscutul meșter zugrav Pârvu Mutu. Ansamblul de pictură murală din această biserică este una dintre cele mai importante creații ale meșterului Pârvu Mutu, fiind alcătuit din autoportretul meșterului, dar și de pictura celor cincizeci și cinci de membri ai familiei Cantacuzino.


Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Filipeștii de Pădure

Mihai Viteazul a revenit la Gherghiţa
Gherghița este o comună din județul Prahova, care a avut statutul de cetate pe timpul lui Vlad Țepeș, fiind de fapt și cea mai importantă piață de desfacere din zonă. În 1595, după ce a obținut victorie la Călugăreni, Mihai Viteazul și-a stabilit cetatea la Gherghița, aceasta fiind un important Scaun judiciar și administrativ. Pe 14 martie a avut loc deschiderea oficială a Centrului cultural-istoric „Mihai Viteazul”, în comuna Gherghiţa, realizat în cadrul unui parteneriat dintre Consiliul Judeţean Prahova și Primăria Gherghiţa. Aceasta a demarat cu vernisajul expoziţiei ,,Mihai Viteazul şi Târgul medieval Gherghiţa”, deschiderea bibliotecii comunale finalizând cu dezvelirea bustului domnitorului Mihai Viteazul, realizat de sculptorul prahovean Constantin Ionescu.La eveniment au participat, alături de delegația din Basarabia și Bucovina, președintele CJP, Mircea Cosma, președintele Comisiei de Integrare Europeană, Ludmila Sfîrloagă, prefectul Judeţului Prahova, Rodica Paraschiv, primarul comunei Gherghiţa, Ciolacu Constantin, profesorul universitar, dr. Nicolae Noica, prof. univ. Ştefan Olteanu, directorul Bibliotecii Județene „N. Iorga”, Mihaela Radu, dar și alți reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din judeţ.

Un pas spre Unire
Sunt bucuroasă că pot să-mi mărturisesc impresiile despre cele văzute și trăite în mediul celor care au fost și sunt oamenii mari ai României. O țară este vie prin oamenii ei de valoare. Așa e în județul Prahova, unde vezi lume bună, cu sentimente patriotice, nu doar declarate, ci realizate prin fapte. Ceea ce fac oamenii frumoși ai județului Prahova este de ținut minte. Ei muncesc, perseverează, zi de zi, an de an, pentru promovarea valorilor poporului, adică a românilor de pretutindeni, uniți prin trecutul glorios, prin prezentul muncit, prin viitorul dorit. Această întâlnire, între românii de peste tot, este încă un pas spre Unire.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus