Timpul.md

Politică 29 Octombrie 2014 | 14:11

România a luat locul Federației Ruse și este în comerțul cu R. Moldova primul partener

De la începutul anului, România a luat locul Federației Ruse și este în comerțul cu Republica Moldova primul partener. Declarația aparține ambasadorului României la Chișinău. 

Potrivit acestuia, relațiile comerciale se vor intensifica odată cu aplicarea Acordului de Asociere.  „E un lucru de care mă bucur foarte mult, nu pentru că mi-aș dori să iau locul cuiva. Planul meu era, când România era abia pe locul al treilea între partenerii comerciali ai Republicii Moldova, a fost să valorific întregul potențial al comerțului nostru bilateral. Astăzi, putem fi siguri că vom depăși toate recordurile ale schimburilor bilaterale”, a declarat Marius Lazurca.

Potrivit diplomatului român, Republica Moldova exportă atât produse tradiționale, cât și produse cu valoare adăugată. „Inclusiv produse cu un grad mai mare de valoare adăugată sau de prelucrare industrială, cum ar fi mașinile unelte, produsele de marochinărie. În momentu de față, avem un comerț bilateral foarte matur cu produse tradiționale, cu produse care au valoare adăugată. Nu avem dependență de un produs anume, a cărui dispariție va afecta balanța noastră comercială”, a mai declarat Marius Lazurca.

Totodată, ambasadorul României estimează că va crește volumul schimburilor comerciale dintre cele două țări. „Estimez că ne vom apropia de 2 miliarde de dolari, față de anul trecut când a fost de 1,5 miliarde de dolari. Este îmbucurător că din Republica Moldova către România a crescut mai mult decât importul din România în Republica Moldova, adică activitatea Republicii Modlova în România este mai intensă. Sunt semne bune și aceste vor continua să fie prezente, mai cu seamă în 2015, când se vor face simțite efectele Acordului de Asociere și a Regimului de Liber Schimb”, a mai spus oficialul.

Potrivit datelor statistice, pentru prima dată în ultimii 14 ani, România se clasează pe primul loc în lista partenerilor comerciali din care ţara noastră efectuează importuri, devansând Rusia şi Ucraina.

Menționăm că, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu România, pentru opt luni ale anului 2014, a înregistrat suma de 794 mil. USD, crescând cu 12,22% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus