Eveniment

România a sprijinit predarea limbii române în UTA Găgăuzia

La conferința de închidere de la Universitatea de Stat din Comrat au participat consulul general al României la Cahul Ana Corfu și consulul Claudia Alexandru.

La eveniment au participat din partea inițiatorilor proiectului, prof. dr. ing. Iulian Gabriel Bîrsan, rectorul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, Adrian Cîrciumaru prodecan, conf. dr. Gina Necula şi conf. dr. Ionel Apostolatu, iar din partea beneficiarilor, Serghei Anastasov, primarul oraşului Comrat, Maria Ianioglo, decanul Departamentului de Cultură Națională din cadrul Universităţii din Comrat, şi un număr mare de cadre didactice.

Proiectul a fost finanţat de Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi s-a desfăşurat în perioada  iunie – decembrie, în baza protocolului de colaborare încheiat între Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi și Direcţia Generală de Învăţământ din UTA Găgăuzia, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei din Republica Moldova.

Obiectivul general a fost încurajarea şi sprijinirea utilizării limbii române ca limbă de instruire în şcoală şi limbă de comunicare în UTA Găgăuzia, Republica Moldova, prin înfiinţarea de clase pilot cu predare în limba română şi oferirea unui program de formare profesională cadrelor didactice specializate din unităţi de învăţământ (preşcolar şi primar) reprezentative din trei raioane ale UTA Găgăuzia – Comrat, Ceadîr-Lunga, Vulcăneşti.

În calitate de formatori, au colaborat specialişti din cadrul Institutului Limbii Române ca Limbă Europeană al Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca – conf. dr. Elena Platon, directorul institutului şi asist. drd Antonela-Carmen Arieşan-Simion. Echipa a beneficiat de sprijinul consultantului din cadrul Ministerului Educaţiei din Republica Moldova, doctor în pedagogie, Angela Popovici, expert naţional în predarea limbii române ca limbă nematernă.

Proiectul s-a bucurat şi de sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi prin profesorul pentru învăţământ primar, Liliana Scântei.
Consulatul General al României la Cahul a oferit cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni premii- Enciclopedia Limbii Române și Abecedare pentru profesorii de limbă română, precum și cd-uri și cărți cu povești pentru copii. 

Tot astăzi, Anca Corfu, consul general al României la Cahul a efectuat o vizită la Liceul "Mihai Eminescu" din Comrat unde a donat cărți de limba română.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *