Timpul.md

Actualitate 4 Noiembrie 2017 | 07:29

România continuă să investească în grădinițele din Republica Moldova

Banii românești au ajuns și în grădinița din satul Zamcioji, raionul Strășeni, transmite 10TV.md

Inaugurarea a avut loc astăzi, la eveniment au fost prezenți Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului al RM, Vasile Bîtca; Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă; deputaţi şi senatori din România; directorul executiv al Fondului de Investiţii Sociale din Moldova, Mircea Eşanu; administraţia localităţii, părinţi şi copii.

Grădiniţa din Zamciogi a beneficiat de lucrări în valoare de peste 1,3 milioane de lei, dintre care 1,1 milioane de lei din grantul oferit de Guvernul României pentru renovarea instituţiilor preşcolare din R. Moldova, iar restul constituie contribuţia localităţii. Potrivit FISM, instituţia care gestionează grantul românesc, din aceste fonduri a fost schimbat acoperişul, renovată faţada grădiniţei şi a fost montat gardul. De asemenea, instituţia a primit echipament pentru dotarea terenului de joacă. De asemenea, deputatul PMP, Eugen Tomac, a donat 500 de cărți românești grădiniței.

Grădiniţa din satul Zamciogi funcţionează din anul 1965. Instituţia preşcolară are 3 grupe şi este frecventată de 68 de copii cu vârsta între 3 şi 7 ani.

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”. De aceste fonduri au beneficiat peste 900 de grădiniţe din Republica Moldova. 

Grantul oferit de Guvernul României este gestionat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM).

FISM este o instituție creată acum 20 de ani cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus