Actualitate

România este îngrijorată de posibilitatea izbucnirii unui război civil în Ucraina

Apropierea confruntărilor de granița României alimentează temerile că obiectivul Rusiei este să rupă Ucraina și să ocupe teritoriul care i-ar permite să revină la gurile Dunării.

Președintele a reafirmat ieri faptul că „România este un susținător fără rezerve al integrității teritoriale a Ucrainei.” și a denunțat provocările Rusiei în Estul Ucrainei. „Din păcate în estul si sud-estul Ucrainei lucrurile se complică. În momentul de față sunt toate elementele care pot identifica în Ucraina începutul unui război civil”, a avertizat președintele.

Potrivit lui Băsescu „evenimentele de la Odessa devin periculoase, se pot constitui în elementul de declanșare a unui război civil masiv”, cu referire la violențele care au avut loc în această parte de la Marea Neagră. Un grup de câteva sute de separatiști pro-ruși au atacat cu bâte și pietre aproximativ 15000 de demonstranți pro-europeni. În confruntări au murit 40 de persoane, 38 dintre ei separatiști care s-au refugiat în Casa Sindicatelor, incendiată cel mai probabil de proeuropeni. Potrivit serviciului secret ucrainean, SBU, apropiaţi ai lui Viktor Ianukovici au orchestrat şi finanţat violenţele din Odessa.

„Violenţele produse pe 2 mai la Odessa au fost rezultatul unor ingerinţe străine”, a declarat un purtător de cuvânt al SBU citat de Reuters, vorbind despre implicarea a doi apropiaţi ai lui Ianukovici – Serghei Arbuzov şi Oleksander Klimenko. Poliţia ucraineană a anunţat sâmbătă arestarea a 130 de persoane suspectate de implicare în incendiul din Odessa. Potrivit poliției regionale, cinci locuitori ai regiunii separatiste moldovene Transnistria s-au aflat printre cele 38 de persoane decedate. Rușii au acuzat că incendiul a fost declanşat de activişti naţionalişti ucraineni, majoritatea membri ai organizaţiilor extremiste Sectorul Dreapta şi Autoapărarea, dar, în general, rușii acuză aceste două organizații pentru toate violențele care au loc în Ucraina, inclusiv cele din orașele din Est, ocupate de separatiști proruși.

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *