Timpul.md

Ultima oră 15 Mai 2014 | 14:44

România: La Sighet va fi deschis primul centru de educație privind Holocaustul

Primul centru public de educaţie privind Holocaustul va fi deschis în România, duminică, în timpul unui eveniment special on oraşul Sighet, în locuinţa ante-belică a autorului laureat cu Nobel, Elie Wiesel.  

"Pivniţă Holocaust" va deveni un nou element al muzeului Holocaustului, în curtea vechiului ghetou evreiesc de la Sighet, ce va servi drept centru educativ dedicat celor 13.000 de victime locale ale Holocaustului din Sighet. 

Deschiderea este sponsorizată de Guvernul român, oraşul Sighet, Conferinţă Cererilor Materiale Evreieşti împotriva Germaniei, Federaţia Română Evreiască şi Limmud FSU şi este primul dintr-o serie de evenimente ce vor marca 70 de ani de la expulzarea ultimilor evrei din nordul Transilvaniei la Auschwitz.

 În 1944, la două zile după Paşte, evreii din Maramureş, în nordul Transilvaniei, au fost strânşi şi închişi în 13 ghetouri. În cele din urmă, cei 131.639 de evrei din Maramureş au fost deportaţi la Auschwitz-Birkenau şi majoritatea au fost exterminaţi.

În perioada, celui de-Al Doilea Război Mondial, în România, Basarabia și Transnistria au fost omorâți între 280-380 mii de evrei. Alți 135 mii au murit în nordul Transilvaniei, care intrase în componența Ungariei.  

Timpul.md


Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus