Cultură

România: Maratonul de lectură: lectură continuă timp de 12 ore de ziua lui Eminescu

Ligia Voro, unul dintre co-organizatori, a declarat duminică, pentru AGERPRES, că maratonul este gândit astfel încât să acopere atât de Ziua Culturii Naționale din 15 ianuarie, pe parcursul a 12 ore, cât și de Ziua Culturii Maghiare din 22 ianuarie, care va dura de asemenea 12 ore.

‘Înainte maratonul dura 24 de ore, însă pe parcursul nopții era destul de greu de acoperit cu pasionați de lectură. Astfel s-a hotărât ca cel de Ziua Culturii Naționale să se deruleze timp de 12 ore, iar de Ziua Culturii Maghiare, tot 12 ore. Astăzi (duminică, n.r.) avem deja anunțați peste 30 de cititori, jurnaliști, actori ai Teatrului Național Târgu Mureș, elevi, artiști plastici, persoane din mediul economic. Nu există un anumit timp stabilit pentru fiecare lectură, unii pot citi o poezie care durează 3-4 minute, alții pot citi pasaje mai lungi. Maratonul va fi transmis pe pagina de Facebook a evenimentului’, a spus Ligia Voro.

Cei care participă la maratonul de lectură pot să le dedice poezii sau diverse scrieri membrilor familiei, rudelor, prietenilor, cunoștințelor, concitadinilor sau altor persoane, iubiți/iubite sau muzelor.

Organizatorii pun la dispoziția participanților volumele din care se va citi, însă doritorii pot să își aducă o carte din propria bibliotecă, care trebuie să conțină opera poetului Mihai Eminescu, a unui autor român din județul Mureș, a unui autor român aniversat sau a unui autor maghiar — indiferent de localitatea de origine — a cărui lucrare a fost tradusă în limba română.

Echipa de organizare a maratonului de lectură ‘Citește-le târgumureșenilor!/Olvass fel Marosvásárhelyért!’ a propus participanților ca pe parcursul zilei să se delecteze cu o discuție informală, în cadrul unei mese rotunde intitulată simbolic ‘Cafeaua de la ora 5’, în cadrul căreia invitații vor aborda o serie de teme interesante și de actualitate.

Maratonul maratonul de lectură ‘Citește-le târgumureșenilor!/Olvass fel Marosvásárhelyért!’ începe duminică la ora 12,00 și se încheie la ora 24,00, la Zanza Café & Lounge din Târgu Mureș.

AGERPRES.RO

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *