Ultima oră

România urcă în conducerea NATO

Ambasadorul Sorin Ducaru este un diplomat de carieră cu o activitate de 20 de ani în Ministerul Afacerilor Externe. Experienţa sa include activitatea în cadrul Direcției de analiză politică, în funcțiile de consilier al ministrului și purtător de cuvânt al MAE, director al Direcţiei NATO din cadrul ministerului. A deținut funcțiile de ambasador al României la ONU, de ambasador în SUA, precum şi în calitate de Reprezentant permanent al României la NATO, deținând în ultimele 17 luni şi poziţia de Decan al Consiliului Nord-Atlantic.

Funcția de Asistent al Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergente vizează conducerea Diviziei pentru riscuri de securitate emergente şi urmează să fie preluată în luna octombrie 2013.

„Ocuparea de către România a acestei poziții în conducerea NATO reprezintă, dincolo de confirmarea competențelor candidaturii românești, o recunoaștere a rolului, contribuțiilor și a profilului strategic al României în NATO, precum și un rezultat important al strategiei Ministerului Afacerilor Externe de promovare activă a candidaturilor românești pentru ocuparea unor poziții de înaltă responsabilitate și influență în cadrul organizațiilor internaționale, în special în cadrul UE și NATO”, a declarat ministrul Titus Corlățean.

Informaţii suplimentare:

Conducerea Secretariatului General NATO include, alături de Secretarul General, un prim-adjunct al acestuia şi şapte şefi de divizii cu rang de ASG/ Secretar general adjunct. Având în vedere că numărul pozițiilor de conducere din cadrul NATO este mai mic decât numărul ţărilor membre, ocuparea funcțiilor de şefi de divizie se realizează pe baza unui concurs de competențe deschis candidaţilor din rândul ţărilor membre.

Divizia pentru riscuri de securitate emergente este una dintre diviziile politice ale NATO, înființată în anul 2010, în contextul adoptării Noului Concept Strategic al NATO, pentru elaborarea şi promovarea politicilor şi programelor Alianţei vizând răspunsurile la ameninţările de securitate ale secolului XXI. În cadrul acestei Divizii sunt gestionate problematicile apărării cibernetice, securităţii energetice, neproliferării armelor de distrugere în masă, a luptei împotriva terorismului, precum şi capabilitatea de analiză strategică a Alianţei.

Sursa: mae.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *