Timpul.md

Actualitate 16 Mai 2019 | 12:32

Românii din Ucraina s-au adresat Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale în legătură cu adoptarea Legii limbii ucrainene

 După semnarea de către Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a Legii Ucrainei „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”, adoptată de Rada Supremă a Ucrainei la 25.04.2019, românii din Ucraina s-au adresat către Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale, Lamberto Zannier, cu cererea să ia toate măsurile necesare pentru apărarea drepturilor minorităților naționale din Ucraina și stoparea aplicării legii, care „ar putea să devină o lovitură puternică asupra educației, culturii, identității și spiritualității comunității românești băștinașe din Ucraina, care locuiește în mod tradițional și compact în regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa”, informează Agenția BucPress.

 Potrivit textului adresării,  această lege, „în pofida articolului 22 al Constituției Ucrainei, reduce substanțial drepturile dobândite de noi la educație în limba maternă, la acces la informație în limba maternă, la organizarea de evenimente publice, activități culturale, dezvoltarea de proiecte informaționale electronice, tipărirea presei scrise în limba română”.

Agenția BucPress publică în continuare textul adresării 

 Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale

Lamberto Zannier 

Adresare

Noi, reprezentanții asociațiilor publice, societăților pentru cultura românească și presei de limba română din Ucraina, ne adresăm către Dumneavoastră să luați toate măsurile necesare pentru apărarea drepturilor minorităților naționale din Ucraina și stoparea aplicării Legii Ucrainei „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”, adoptată de Rada Supremă a Ucrainei la 25.04.2019, care ar putea să devină o lovitură puternică asupra educației, culturii, identității și spiritualității comunității românești băștinașe din Ucraina, care locuiește în mod tradițional și compact în regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa.

Ne îngrijorează mai ales faptul că legea a fost votată cu încălcarea articolelor 8, 9, 10 22, 24 ș.a. ale Constituției Ucrainei în contextul absenței totale de dialog cu minoritățile lingvistice. Această lege, în pofida articolului 22 al Constituției Ucrainei, reduce substanțial drepturile dobândite de noi la educație în limba maternă, la acces la informație în limba maternă, la organizarea de evenimente publice, activități culturale, dezvoltarea de proiecte informaționale electronice, tipărirea presei scrise în limba română.

Atacul asupra dezvoltării limbii noastre materne – una dintre limbile UE – este un temei pentru noi să punem la îndoială aspirațiile reale de integrare europeană ale componenței parlamentului actual.

Cerem să fie respectate normele Constituției Ucrainei, care are o forță juridică supremă în stat (normele ei sunt norme ale acțiunii directe) și stoparea intensificării proceselor de asimilare, care au ca scop să schimbe structura etnică a populației în teritoriile locuite de noi în mod tradițional.

Ion POPESCU,

Președintele  Uniunii Interregionale „Comunitatea românească din Ucraina”,

asociat onorific al Consiliului Europei, deputat al poporului din Ucraina de legislaturile 2,3,5,6 și 7

Aurica BOJESCU,

Secretar responsabil al Uniunii Interregionale „Comunitatea românească din Ucraina”, președintele Centrului Bucovinean independent de Cercetări Actuale

 Vasile TĂRÂȚEANU,

Președintele Senatului Uniunii Interregionale „Comunitatea românească din Ucraina”, președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți.

membru de onoare al Academiei Române,

Nicolae ȘAPCĂ,

vice-președintele Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu”

 Alexandrina CERNOV,

Directorul general al Editurii „Alexandru cel Bun”, redactor-șef al revistei „ Glasul Bucovinei”, membru de onoare al Academiei Române

Vasile RAUȚ,

vice-președintele Societății „Golgota” a românilor din Ucraina

Marin GHERMAN,

președintele Centrului Media BucPress, Cernăuți

 Iurie LEVCIC,

Președintele Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești, Cernăuți

 Maria TOACĂ,

Vice-președintele Societății Jurnaliștilor Români independenți din regiunea Cernăuți, redactor șef-adjunct al ziarului „Zorile Bucovinei”

 Vitalie ZÂGREA,

Președintele Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți,

 Vladimir ACATRINI,

președintele Societății bibliotecarilor bucovineni

 Dumitru CAULEA,

președintele Societății Muzicienilor Români „Armonia” din Ucraina

Viorica PRIDIE

președintele Clubului cultural-sportiv „Dragoș Vodă”

Elisabeta PENTELEICIUC

Președintele Uniunii Societăților Românești “Pentru Integrare Europeană” din regiunea Cernăuți

(traducere din limba ucraineană de BucPress Cernăuți)


Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus