Timpul.md

Actualitate 22 Decembrie 2017 | 14:52

Romii sunt discriminați în societate și în instituțiile de stat

Membri ai organizațiilor societății civile care promovează drepturile romilor în Moldova susțin că în societate și în instituțiile de stat se dezvoltă fenomenul discriminării și a urii rasiale.

Atitudinea față de persoanele de etnie romă este dictată de prejudecăți, iar în consecință reprezentanții etniei devin victime ale violenței. Activiștii au relatat, într-o conferință de presă la IPN, despre un caz de violență asupra unei minore de etnie romă, într-un liceu din capitală.

Aurica Carai, membră a Organizației Radio Patrin Moldova, a spus că întâmplarea a avut loc pe 20 decembrie, în incinta liceului B.P. Hașdeu din Chișinău. O minoră de 13 ani a fost bătură de colega ei de clasă. Agresoarea și-ar fi motivat gestul său prin faptul că cealaltă „e țigancă și că ei mereu se bat”.

Din discuțiile ulterioare s-a constatat că fata care a inițiat acțiunea de violență s-ar fi supărat pe cea de etnie romă pentru că ar fi aruncat în ea cu un bulgăre de zăpadă. Eleva i-a aplicat colegei mai multe lovituri în cap, cauzându-i o comoție cranio-cerebrală. Fata de etnie romă a supusă violenței și anterior, de cel puțin trei ori, de către colegii din aceeași instituție de învățământ.

Marin Alla, secretarul Coaliției Vocea Romilor, consideră că Ministerul Educației, Culturii și alte organe abilitate trebuie să creeze instrumente prin care să explice fenomenul discriminării romilor în societate. „Ne dorim să avem condiții prielnice, așa ca sistemul și oamenii să lucreze în aceste sisteme în beneficiile tuturor. Profesorii să înțeleagă cum să abordeze momentul dat, iar părinții să-și educe copii să nu manifeste ură față de alți copii. Acest conflict trebuie rezolvat la scară națională”, a spus Marin Alla.

Elena Sîrbu, președinta Platformei Femeilor Rome din Moldova, susține că situațiile de violență și discriminare asupra romilor sunt generate de sentimentul de intoleranță și ură pe motive etnice. „Este regretabil faptul că organele de poliție apelate în acest caz cumva au făcut aluzie că romii sunt o șatră, nu au abilitatea de a asculta și sunt needucați”, a spus Elena Sîrbu.

Potrivit Victoriei Luca, fondatoarea Radio Patrin Moldova, discriminarea romilor este o problemă sistemică în societatea moldovenească. Pentru a o contracara e nevoie de programe și de politici sociale care ar contribui la unirea minorităților și la crearea unui dialog multicultural în societate și în instituțiile de stat.

Activiștii spun că vor sesiza cazul la Procuratură, Avocatul poporului pentru drepturile copiilor și la Consiliul Antidiscriminare.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus