Timpul.md

Timpul Local 7 Aprilie 2020 | 13:12

Rudele bolnavilor de covid-19 din Taraclia: „Suntem HĂRȚUIȚI şi AMENINȚAȚI de localnici”

Centrul de sănătate publică din raionul Taraclia susţine că primeşte mai multe plângeri de la rudele persoanelor infectate de COVID-19. Oamenii acuză că sunt discriminaţi, supuşi ostilităţilor, presiunilor şi intoleranţei din partea localnicilor, transmite MOLDPRES cu referire la presa regională.

„Unele persoane au început să caute contactele pacienţilor, să telefoneze, ameninţând rudele acestora. În aceste cazuri nu mai este vorba de precauţie, ci de agresiune. Apropiaţii celor bolnavi afirmă că împotriva lor s-au mobilizat vecinii şi cunoscuţii”, a declarat Elena Caramalac, medic-epidemiolog la Centrul de sănătate publică Taraclia.

Potrivit sursei citate de TUK.md şi gagauzinfo.md, sunt discriminaţi, de asemenea, şi angajaţii Centrului de sănătate publică. „Oamenii s-au înrăit şi îi consideră pe cei infectaţi „leproşi”, asta în loc să se concentreze asupra recomandărilor medicale, să stea acasă şi să respecte regimul sanitar-igienic”, a relevat epidemiologul.

Medicul se arată „uimit de aşa atitudine” faţă de cei bolnavi de COVID-19, pentru că „ei nu au nici o vină”, iar „în aceste vremuri grele, în loc să-i susţină, au socotit de cuviinţă să le declare război”. „Disperarea, neliniştea, frica din societate sunt de înţeles, însă nu trebuie hărţuiţi oameni fără nici o vină”, a punctat Elena Caramalac.

La rândul său, poliţia a făcut un apel către populaţie să semnaleze la 112 cazurile de hărţuire şi ameninţare.

Conform datelor Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, la data de 6 aprilie, în raionul Taraclia sunt şase cazuri confirmate de coronavirus. Toţi pacienţii se află în spitale din capitală, iar rudele lor, cu care au fost în contact, se află în regim de autoizolare și sunt verificate de medici şi poliţie.

Amintim că 65% din populația raionului este formată din bulgari, alte 8% de găgăuzi și încă 10% de ruși/ucraineni.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus