Timpul.md

Economie 3 Februarie 2011 | 22:28

Rușii de la Lukoil vor să producă energie electrică pe piața românească

Compania petrolieră Lukoil din Rusia, prezentă pe piața autohtonă de rafinare și distribuție de carburanți, va intra în sectorul de afaceri cu energie electrică prin punerea în funcțiune a unei centrale electrice în incinta rafinăriei Petrotel Ploiești, a anunțat societatea. 

Grupul rus va produce și comercializa curent prin intermediul subsidiarei Lukoil Energy&Gas Romania. Noul bloc energetic are in componenta un cazan cu capacitatea de 185 MW si un turbo-generator de 30 MW. Centrala termoe­lectrica va asigura in special energia termica si electrica a Lukoil Romania, dar va permite si furnizarea de energie electrica pe piata de energie, sustin oficialii companiei. Lukoil nu a facut publica investitia in blocul energetic, insa in urma cu cativa ani, cand s-a anuntat proiectul, s-a vehiculat suma de 120 de milioane de euro. 
Urmeaza Petrom.

In aceasta primavara se anunta primele teste pe care Petrom, companie detinuta de austriecii de la OMV, le va face la centrala de 500 MW de la rafinaria Petrobrazi. Totodata, Petrom intentio­neaza sa intre si pe piata de producere energie din resurse regenerabile, achizi­tionand in acest sens un proiect de dezvol­tare a unei ferme eoliene in Dobrogea. Cealalta mare companie pe­troliera de pe piata, Rompetrol, a renuntat la intentia de a se extinde in sectorul de producere de curent.  

După: Financiarul.com

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus