Timpul.md

Actualitate 24 Octombrie 2017 | 15:37

Rușii i-au dat un șut lui Dodon după suspendare: „Nu ne implicăm în problemele interne din R. Moldova”

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse Vladimir Putin, comentează învestirea de azi a ministrului Apărării a Republicii Moldova, Eugen Sturza. Solicitat de agenția de presă TASS, Peskov a declarat că ceea ce se întâmplă azi în Chișinău este o problemă internmă a R. Moldova, dar Rusia urmărește cu atenție respectarea cadrului legal în deciziile luate, scrie deschide.md cu referire la TASS.

„Fără îndoială, noi urmărim îndeaproape ceea ce se întâmplă în Moldova, dar nu ne implicăm în problemele interne din această țară”, a menționat Peskov pentru sursa citată.

Totodată, purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin spune că și-ar dori ca procesele politice care au loc la Chișinău să se desfășoare în strictă conformitate cu prevederile legii.

Amintim că guvernul s-a adresat Curţii Constituționale în legătură cu refuzul președintelui Igor Dodon de a-l desemna pe Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării. La 17 octombrie, Curtea Constituțională a constatat că refuzul președintelui de a-și executa obligațiile constituționale constituie imposibilitate temporară de a-și exercita atribuţiile. Acest fapt justifică instituirea interimatului funcției, care se asigură, în ordine, de preşedintele Parlamentului și de prim-ministru.


Instituirea interimatului funcției, cauzat de refuzul deliberat de a executa o obligație constituțională și circumstanţele care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte urmează a fi constatate în fiecare caz în parte de către Curtea Constituțională, în conformitate cu competența atribuită acesteia prin articolul 135 alin. (1) lit. f) din Constituție.

Ulterior, guvernul a apelat la CCM în legătură cu neîndeplinirea obligațiilor constituționale de către Președinte. Curtea a subliniat că, dacă președintele Republicii Moldova se află în imposibilitatea de a numi un ministru în funcție, atunci preşedintele Parlamentului va exercita funcția de președinte interimar. Dacă nici acesta nu va putea să-și exercite atribuțiile, atunci va fi înlocuit de prim-ministru.

În acest sens, președintele interimar al Republicii Moldova, speakerul Andrian Candu, a semnat azi decretul de numire a lui Eugen Sturza în funcția de ministru, după care noul șef al Apărării a depus jurământul.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus