Timpul.md

Actualitate 9 Ianuarie 2018 | 12:51

Rusia a anunțat că 13 drone i-au atacat bazele militare din Siria

Rusia susține că 13 drone înarmate i-au atacat recent bazele din vestul Siriei. Ministerul rus al Apărării a afirmat luni că nu au existat victime și nici pagube materiale semnificative în atacurile de la baza aeriană Hmeimim și cea navală, de la Tartus scrie paginaderusia.ro .

Forțele de aparare antiaeriana (sistemul Panțir-S1) au doborat majoritatea dronelor, iar in cazul catorva s-a reusit preluarea controlului radio. Atacurile ar fi avut loc în zilele de 5-6 ianuarie.

Oficialii ruși au mai spus că aparatele transportau bombe artizanale cu detonatoare straine. Acest lucru a permis Ministerului rus al Apărării sa afirma că dronele au fost obținute de către teroriști dintr-o țară cu „capacități tehnologice ridicate”.

Ministerul rus al apărării nu a precizat cine ar fi pus la cale atacul, dar l-a calificat drept „terorist”.

Potrivit ziarului „Kommersant“, care citeaza surse militare anonime, dronele nu aveau nimic exceptional dpdv tehnologic. Ele au fost fabricate din lemn, aripile lor fiind realizate din placaj, cele mai multe părți erau lipite cu bandă adezivă și lipici plastic. Motoarele erau realizate artizanal. Toate acestea arata că dronele erau „de unica folosinta”.

Expertul rus Denis Fedutinov notează că „astfel de drone au fost folosite de militanți atât în ​​Irak, cât și în Siria și s-au aratat destul de des ca fiind eficiente”.

Comunicatul Moscovei vine la scurt timp după anunţul privind moartea a patru soldați ruşi în ultima zi a anului trecut, dintre care doi într-un atac cu mortiere asupra bazei de la Hmeimim. Rusia a dezmintit insa ca atacurile cu mortiere ar fi distrus 7 aeronave aflate pe aerodoromul din Hmeimim, asa cum afirma pe surse mass-media, inclusiv publicatii din Rusia.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus