Actualitate

Rusia a invitat Albania şi Macedonia de Nord să adere la Uniunea Eurasiatică

Evoluţii avem şi din cauza "implicării" ruseşti după noile evenimente din problema aderării, în special a Macedoniei de Nord la UE, precizează presa albaneză. Conducerea rusă a Uniunii Economice Eurasiastice, EAEU, a invitat Albania şi Macedonia de Nord să participe la Uniune. Invitaţia a venit din partea lui Vladimir Cizov, reprezentantul permanent al Rusiei la Uniunea Europeană, în cadrul Forumului Uniunii Euroasiastice desfăşurat la Verona, în Italia.

"Albania şi Macedonia de Nord vor înţelege mai bine EAEU şi nu UE" a declarat diplomatul rus. "Sunt sigur că ţările candidate la aderarea la UE, văzând recenta amânare din partea Bruxelles-ului, ar putea avea beneficii din partea uniunii noastre", a declarat Cizov.

Invitaţia adresată de Rusia ţărilor din Balcanii de Vest de a adera la Forumul Economic Euroasiatic rusesc a venit la câteva zile după decizia Consiliului European de a nu începe negocierile de aderare cu Albania şi Skopje din diverse motive.

După cum se ştie, Macedonia de Nord nu îndeplineşte condiţiile de aderare la UE, dar Uniunea Europeană caută modalităţi improbabile de consolidare a perspectivelor în regiune şi, în paralel, de a limita tendinţele proruse existente în Balcani, aşa cum a făcut mai demult cu Bulgaria şi România.

Confruntarea Rusia-UE în privinţa Macedoniei de Nord este o realitate

Peste câteva luni vom avea un nou guvern sub conducerea VMRO la Skopje, partid care a adoptat deja o atitudine prorusă în multe privinţe, iar agenda lui cuprinde şi anularea, în esenţă, a Acordului de la Prespa.

Ce va face Skopje sub noua conducere a naţionaliştilor "macedoneni" care doresc să existe o singură "Macedonie a Egeei"? Foarte probabil vor acţiona de partea Moscovei, adoptând o politică diferită ce le va fi dictată de ruşi, altfel ar trebui să încerce să integreze ţara în Uniunea Europeană, implementând politici dificile şi primind marea furie a cetăţenilor din cauza "reformelor cerute de europeni".

Principala întrebare cu privire la Skopje nu ar mai rămâne doar cea referitoare la aderarea la UE, ci s-ar extinde foarte probabil şi la procesul de aderare a Macedoniei de Nord la NATO, care a început şi se desfăşoară "normal". Şi exact asta este ceea ce urmăreşte partea rusă.

Dacă noul guvern macedonean eşuează sau se schimbă datele proiectate de SUA şi Germania, atunci repetarea unui război civil, ca în anul 2001, este un scenariu foarte posibil. Cât despre Albania, propunerea Rusiei este foarte probabil fără importanţă.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *