Timpul.md

Actualitate 13 Decembrie 2017 | 12:22

Rusia amenință lumea cu „războaie de nouă generație”, China – „agresiune economică”

Consilierul pentru securitate națională al președintelui american, generalul Herbert McMaster a criticat politica externă a Rusiei și Chinei. În opinia sa, cele doua sunt „state revizioniste“, care caută să schimbe ordinea mondială și constituie o amenințare militară pentru SUA, scrie paginaderusia.ro

Potrivit Bloomberg, declarația lui McMaster a fost făcută la un eveniment special al grupului de cercetare britanic „Policy Exchange”, cu mai puțin de o săptămână înainte ca președintele Donald Trump să prezinte strategia națională de securitate. Este de așteptat ca punctele cheie ale acestei strategii să fie protecția teritoriului american, „răspândirea păcii prin forță”, extinderea influenței americane și creșterea bunăstării SUA.

McMaster afirma ca „Rusia și China subminează ordinea și stabilitatea internațională, ignorând drepturile suverane ale vecinilor și statul de drept”. El a menționat că, după o perioadă de acalmie, care a venit odata cu sfârșitul Războiului Rece, pe scena mondială a revenit cu forta dubla geopolitica.

McMaster afirma ca Rusia a inițiat „razboi de nouă generație“, așa numitul război hibrid, care folosește „subversiunea, dezinformarea și propaganda prin intermediul criminalitatii cibernetice“. Prin diverse mijloace Rusia încearcă să polarizeze diferite segmente ale societății americane si sa le invrajbeasca unul împotriva altuia, să creeze o criză de încredere în democratie. De asemenea, consilierul presedintelui SUA a reamintit că Moscova, cu ajutor armat a schimbat cu forța granițele Ucrainei și Georgiei.

În ceea ce privește China, în opinia lui McMaster ea este angajata în prezent într-o campanie de „agresiune economică”, încercând sa distruga ordinea economică globală care „a ajutat sute de milioane de oameni să iasă din sărăcie”.

Agenția Bloomberg notează ca McMaster a vorbit despre China și Rusia mult mai dur decât a făcut-o însuși Donald Trump, care în timpul summit-ului din Vietnam a declarat că are încredere în președintele rus Vladimir Putin, dupa ce acesta l-a asigurat că Rusia nu a încercat să intervină în alegerile americane. De asemenea, Trump a încercat să stabilească unele relații de aliantă cu Xi Jinping, pentru a stopa împreună programul nuclear al Coreei de Nord.

Între timp, la 12 decembrie, Trump a semnat bugetul militar american în suma de aproape 700 de miliarde de dolari. Între altele, bugetul de apărare pentru 2018 include articole privind alocarea a aproximativ 4,6 miliarde de dolari pentru contracararea „agresiunii Rusiei” în Europa. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus