Timpul.md

Actualitate 30 Mai 2019 | 09:49

Rusia este acuzată că instigă la violență în Kosovo

„După reținerea, marți, a unui oficial rus, autoritățile kosovare au acuzat Moscova că tulbură apele în Europa de Sud-Est”, scrie The Independent.

„Hashim Tachi, președintele acestui stat parțial recunoscut, a declarat că cetățeanul rus Mihail Krasnoscekov a fost arestat după ce a încercat să împiedice acțiunile poliției în timpul unui raid împotriva mafiei”, se arata în articol.

Krasnoscekov este reprezentantul Moscovei în Misiunea de Administrație Interimară a Organizației Națiunilor Unite în Kosovo.

Mai târziu, autoritățile kosovare l-au eliberat pe oficialul rus, dar acest lucru nu a împiedicat Moscova să reclame furioasă „actul flagrant”.

„Reținerea s-a desfășurat în ciuda faptului că rusul are imunitatea diplomatică a unui angajat al ONU”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. „Vedem acest act scandalos ca o nouă manifestare a liniei provocatoare a conducerii albanezo-kosovare”.

Un total de 19 persoane, inclusiv șapte ofițeri de poliție, au fost arestați în timpul raidurilor efectuate în zori în nordul republicii Kosovo. Potrivit martorilor, au fost văzute câteva zeci de camioane militare și s-au auzit schimburi de focuri prelungite. Krasnoscekov a fost spitalizat cu răni minore.

Potrivit președintelui sârb Alexander Vucic, un aliat al Rusiei, (…) aceste raiduri au fost organizate ca „pretext pentru alungarea sârbilor etnici din Kosovo” și a anunțat că, ca răspuns, forțele sârbe au fost aduse în stare de alerta.

„Activitatea Rusiei în sud-estul Europei trezeste de mult timp îngrijorare în capitalele occidentale, iar criticii declară că eforturile sale vizează cresterea instabilității în regiune. În ultimele 18 luni, Moscova a fost acuzată că a încercat o lovitură de stat în Muntenegru și livrări de arme pentru sârbii bosniaci”, – scrie The Independent.

„Relația apropiată a Moscovei cu Belgradul este una dintre puținele legături puternice pe care le mai are în Europa – o legătură slavă istorică, adâncită de poziția dura a Kremlinului privind intervenția militară a NATO în 1999. Atunci, în ciuda relatarilor privind epurarile etnice în randul albanezilor, Rusia a refuzat sa sprijine bombardamentele conduse de SUA, iar Evgheni Primakov, premierul rus, a făcut gestul sau faimos intorcand avionul său deasupra Atlanticului pentru a protesta împotriva începerii operațiunii armate in Iugoslavia. Ambasada SUA la Moscova a devenit, de asemenea scena unor proteste furioase”, reaminteste ziarul.

„Rusia refuză să recunoască independența Kosovo, anunțată în 2008, și condamnă în mod regulat Occidentul pentru ceea ce ea numește „standarde duble” în ceea ce privește Crimeea, peninsula anexată în 2014 de la Ucraina”, adaugă publicația.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus