Timpul.md

Actualitate 23 Ianuarie 2018 | 17:54

Rusia este într-un război informațional cu toată lumea, iar R. Moldova nu trebuie să fie parte a acestui război

Federația Rusă este într-un război informațional cu toată lumea, iar Republica Moldova nu trebuie să fie un stat al acestui război.

Republica Moldova trebuie să aibă agenda informațională a sa și interesele sale pe care să le promoveze. Nu trebuie să admitem ca televiziunile altui stat să influențeze formarea acestei agende, sau formarea spațiului informațional național. Declarația a fost făcută de către Corneliu Mihalache, deputat al Partidului Democrat din Moldova, la dezbaterile publice cu tema: „Legea anti-propagandă”: necesitate, avantaje și riscuri”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Corneliu Mihalache a opinat că a fost nevoie de adus modificări la Codul Audiovizualului pentru a demonstra că este nevoie de a schimba abordările vizavi de ceea ce este spațiul informațional moldovenesc, sau implicarea televiziunilor străine în acest spațiu sau dominarea televiziunilor străine. „De fapt, televiziunile și există pentru a face propagandă și a manipula. Televiziunile noastre, rusești, americane, europene, pentru asta și există, dar propaganda străină nu funcționa într-un mod atât de agresiv, cum a început să funcționeze acum câțiva ani”, spune Corneliu Mihalache.

Potrivit lui Corneliu Mihalache, nu ar trebui să existe în Republica Moldova atâtea posturi retransmise din Federația Rusă, deoarece situația care se atestă din 1990 și până în prezent a degradat la acest capitol. Consumatorii de informație din Republica Moldova au ajuns ostaticii retransmisiunilor. „Nu există nicăieri în lume o astfel de situație, nici în spațiul CSI nu sunt atâtea posturi retransmise”, a mai spus deputatul PDM.

Deputatul afirmă că s-a parazitat pe posturile de televiziune din Federația Rusă până în prezent și aceasta a fost o problemă economică la început. „Proprietarii de televiziuni nu investeau nimic și făceau bani. Iar acum această problemă, din una economică s-a transformat în una politică, prin care televiziunile altui stat influențează asupra realităților din Republica Moldova. Acum se invocă faptul că se încalcă Constituția, dreptul la exprimare, de ce fel de liberă exprimare poate fi vorba acum și dreptul la informație când este vorba de televiziunile altui stat?”, a mai opinat deputatul.

Corneliu Mihalache mai susține că avantajul modificărilor aduse la Codul Audiovizualului este că pentru prima dată Republica Moldova a spus „stop” unei situații de natură să afecteze securitatea informațională a statului. „Nu s-a gândit de unde vin gazele, unde se fac exporturi, domenii în care permanent se invocă faptul că Rusia este parteneriat strategic și trebuie să avem grijă ce facem și ce spunem în adresa acestui stat. Securitatea informațională, cât de straniu ar suna, este acum, posibil, mai importantă decât securitatea economică. Trăim în sec XXI, iar informația este o armă și această armă este uneori utilizată destul de dur și de agresiv”, a declarat Corneliu Mihalache.

Potrivit deputatului, Codul Audiovizualului adoptat acum zece ani permitea înlocuirea produsului retransmis cu produs autohton, de aceea acum nu pot fi invocate motive de genul că nu s-a reușit. „Nu putem să spunem acum că nu suntem pregătiți moral pentru faptul că noi odată și odată o să trebuiască să producem emisiuni proprii. Și despre aceste modificări și înlocuirea programelor retransmise se vorbește de un an de zile, nu de acum. Eu cred că problemă mare nu va fi”, este de părere deputatul.

Dezbaterile publice „Legea anti-propagandă”: necesitate, avantaje și riscuri”, constituie ediția a 86-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus