CSI / Rusia

“Rusia încearcă să izoleze fostele republici sovietice de Occident” Avertismentul unui fost direct CIA

"Chiar dacă vom vedea un Putin mai liniştit în săptămânile şi lunile viitoare, am face bine să ne gândim la talia arsenalului său şi la ţinta ambiţiilor sale", a scris John E. McLaughlin, un fost director adjunct al CIA în timpul preşedintelui George W. Bush, într-un articol publicat joi, citat de ziarul american Washington Times.

McLaughlin, care a fost director interimar al Agenţiei americane de spionaj pentru scurt timp în 2004, afirmă că acţiunile NATO vizând protejarea Europei de Est de o eventuală agresiune militară rusească "ar putea să fie prea convenţionale pentru a descuraja strategia «războiului hibrid» a lui Putin, care combină subtil forţe speciale, tactici cibernetice, propaganda, controlul presei, trupe principale şi declaraţii publice manipulatoare".

După anexarea de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea în martie, administraţia Obama a condus cu succes un efort de a impune Moscovei sancţiuni economice americane şi europene, o tactică vizând să-l oblige pe Putin să renunţe la aşa-numită strategie hibridă de a "absorbi" o bucată şi mai mare din Ucraina. Sancţiunile "au început să afecteze economia rusă", însă "agresiunea asupra Ucrainei i-a adus un nivel-record de popularitate" lui Putin, scrie McLaughlin în acest articol publicat pe site-ul revistei online Ozy Media.

"Are puţine stimulente politice să schimbe cursul", apreciază fostul oficial CIA, prezentând un tablou sumbru cu privire la ceea ce s-ar putea afla în spatele dorinţei liderului de la Kremlin de a ocupa suficient teritoriu în estul Ucrainei cu scopul de a obţine "un pod terestru din Rusia continentală în Crimeea".

În acest sens, "Rusia face tot ce-i stă în putinţă pentru a izola alte foste republici sovietice de Occident. Moscova a exercitat presiuni asupra Republicii Moldova ca să renunţe la negocieri de asociere cu Uniunea Europeană – ceea ce aduce a o rescriere a dramei ucrainene", apreciază el, avertizând că "Rusia poate merge până la încurajarea regiunii separatiste moldovene Transnistria să-şi proclame independenţa".

Statele baltice "îl tentează" de asemenea pe Putin, adaugă McLaughlin, citând exemplul unui oraş afectat de probleme economice, situat la frontiera Esoniei cu Rusia. În acest oraş, Narva, "80% din locuitori sunt etnici ruşi, iar 36% deţin deja paşaport rusesc", subliniază el. "Lui Putin nu i-ar fi greu să exploateze suferinţele locuitorilor oraşului – sunt nevoiţi să înveţe estona pentru a deveni cetăţeni sau a obţine un loc de muncă – şi să afime o necesitate de a-i «ajuta» invocând motive umanitare", scrie fostul director CIA.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *