Actualitate

Rusia indignată de termenul „regim”: „În Federaţia Rusă nu există ‘regimuri’, ci preşedinţi aleşi de popor”

În februarie, la o reuniune a Consiliului de Securitate, Nikki Haley a declarat că drepturile suverane ale unei naţiuni sunt fundamentale, dar atunci când nu respectăm principiul suveranităţii şi ‘permitem regimurilor (nord-coreean) lui Kim Jong-Un, lui (preşedintelui sirian Bashar) al-Assad şi Vladimir Putin (preşedintele Rusiei) să acţioneze cu impunitate, facem exact opusul’.

Încă atunci ambasadorul Rusiei la ONU a replicat că atât în Federaţia Rusă, cât şi în Siria nu există ‘regimuri’, ci preşedinţi aleşi de popor şi guverne legitime şi a cerut delegaţiei americane ‘să respecte cel puţin uzanţele diplomatice’.

Relaţiile ruso-americane traversează în prezent o perioadă gravă de criză. Însuşi preşedintele american Donald Trump a afirmat miercuri într-o postare pe Twitter că relaţiile între SUA şi Rusia sunt ‘mai proaste ca oricând, chiar mai rele decât în perioada Războiului rece’.

‘Nu există niciun motiv pentru asta. Rusia are nevoie de ajutor în privinţa economiei sale, ceea ce ar trebui să fie uşor de făcut, şi avem nevoie ca toate naţiunile să lucreze împreună. Să oprim atunci cursa înarmărilor?’, a afirmat preşedintele american, la puţin timp după ce într-un alt mesaj avertizase Moscova asupra implicării sale în conflictul sirian.

Deteriorarea relaţiilor dintre Rusia şi SUA s-a accentuat după criza din Ucraina, când Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi a avut un rol în izbucnirea conflictului din estul Ucrainei. Situaţia s-a înrăutăţit după presupusa ingerinţă în alegerile prezidenţiale din 2016 în SUA. Iar otrăvirea recentă a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale sale, Iulia, în Marea Britanie cu un agent neurotoxic, situaţie pentru care Londra a acuzat Moscova, nu au făcut decât să înrăutăţească lucrurile.

În Siria, Occidentul, în frunte cu SUA, atribuie regimului sirian – susţinut de Rusia – atacul cu arme chimice comis sâmbăta trecută la Douma, în Ghouta orientală, ultimul bastion al rebelilor la porţile Damascului.

Sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *