Ultima oră

Rusia: Nouă încălcări ale armistiţiului din Siria în ultimele 24 ore

Printre aceste încălcări se numără şi atacul cu artilerie din Latakia, lansat din Turcia, dar şi şase tiruri lansate din zone controlate de opoziţia moderată asupra unor zone rezidenţiale din Damasc.

De asemenea, centrul a primit din partea Statelor Unite o listă cu 69 de grupări armate de opoziţie care au acceptat termenii acordului de încetare a focului.

În plus, Rusia a primit direct declaraţii de acceptare a armistiţiului din partea a 17 grupări armate, membre ale opoziţiei moderane siriene.

Anterior, Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) şi rebelii moderaţi au anunţat că avioane de luptă, aparent ruse, au atacat duminică şase oraşe din provincia siriană Alep.

Potrivit directorului OSDO, nu este clar dacă atacul este sau nu o încălcare a armistiţiului, pentru că nu se ştie dacă oraşele sunt incluse în acord.

Presa siriană de stat nu menţionează raidurile, iar Ministerul rus al Apărării a refuzat să comenteze.

Cel puţin 180 de persoane au fost ucise în ţară în prima zi a armistiţiului. Mai mult de jumătate dintre ele şi-au pierdut viaţa înr-un atac lansat de gruparea teroristă Statul Islamic în nordul ţării. Bilanţul a fost anunţat de OSDO.

Acordul de încetare a focului negociat de Statele Unite şi Rusia, primul armistiţiu major de la izbucnirea conflictului, în urmă cu cinci ani, a intrat în vigoare sâmbătă, la miezul nopţii, în Siria, iar luptele au încetat în majoritatea zonelor.

Dacă armistiţiul va rezista, va fi pentru prima dată când marile puteri reuşesc să negocieze o suspendare a războiului civil care macină ţara.

În baza acordului fragil, Guvernul sirian şi inamicii săi trebuie să înceteze luptele, pentru ca asistenţă umanitară să poată ajunge la civili şi pentru ca discuţiile pentru pace să poată fi reluate. Trimisul special al ONU pentru Siria a precizat că vrea o reluare a negocierilor la 7 martie, dacă armistiţiul durează până atunci.

Acordul nu se aplică în cazul luptei împotriva Statului Islamic şi Frontului al-Nusra, afiliat al Qaeda, astfel că Guvernul sirian şi Moscova au anunţat deja că nu vor opri atacurile care vizează aceste ţinte.

Peste 250.000 de oameni şi-au pierdut viaţa de la izbucnirea conflictuului din Siria, iar peste 11 milioane au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele.

Sursa: news.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *