Actualitate

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a provocat o surpriză generală anunţând, în discursul său anual către parlament, o revizuire a Constituţiei, anunţ ce a fost urmat de demisia premierului Dmitri Medvedev şi a guvernului.

Această reformă a relansat speculaţiile cu privire la viitorul său politic după încheierea mandatului actual, în 2024, la finalul căruia, în baza prevederilor actuale, nu are dreptul de a candida pentru încă un mandat.

Reforma prezentată luni pare să excludă orice revenire a lui Putin la Kremlin după o paranteză de exercitare a altor funcţii, aşa cum s-a întâmplat între 2008 şi 2012, când a fost prim-ministru după două mandate prezidenţiale succesive.

 Chiar dacă Putin nu s-a referit niciodată în mod direct la viitorul său după 2024 şi nici nu a desemnat un succesor, observatorii vieţii politice din Rusia sunt de părere că actualul preşedinte va încerca să-şi păstreze influenţa.

Unii cred că Putin s-ar putea poziţiona ca arbitru suprem deasupra scenei politice, într-un post anume creat, aşa cum a procedat Nursultan Nazarbaiev în Kazahstan, devenit în 2019 un fel de ‘părinte al naţiunii’, lăsând în locul său la preşedinţie un fidel.

‘Putin vrea să fie conducătorul pe viaţă al ţării’, a acuzat luni Aleksei Navalnîi, principalul său opozant, într-un articol pe reţelele sociale. ‘Este o uzurpare a puterii, iată ce se întâmplă, şi trebuie combătută’, a mai scris Navalnîi.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *