Actualitate

Rusia s-ar putea confrunta cu o noua criza bugetara

"Subliniem ca, in momentul de fata, Rusia nu este pregatita din punct de vedere financiar pentru o noua criza mondiala, care este, din pacate, inevitabila", se arata in raportul bancii rusesti de investitii Renaissance Capital, coordonat de Alexei Moisseev. "Pentru a schimba aceasta situatie, Rusia ar trebui sa isi liberalizeze politica monetara, sa incerce sa reduca deficitul si sa evite acumularea de datorii".

Guvernul si-a majorat cheltuielile de patru ori in ultimul deceniu, a declarat saptamana trecuta ministrul de finante, Alexei Kudrin. Rusia a afisat pentru 2009 un deficit de 5,9% din produsul intern brut (PIB), care s-ar putea adanci la 6% pana la 6,8% in acest an, a mai spus Kudrin.

Stimulii economici ar putea deveni un motor mai important de crestere, in contextul in care "nu s-au gasit inca surse sustenabile de crestere", potrivit Renaissance Capital.

"O analiza a bugetului federal arata ca nu sunt posibile noi cresteri ale cheltuielilor", sustin analistii. "Mai mult, daca actualele politici bugetare vor fi mentinute, credem ca Rusia s-ar putea confrunta cu o criza bugetara, in functie de situatia din pietele principalelor bunuri de export".

Rusia are nevoie de un pret mediu al petrolului de peste 100 dolari/baril pentru a-si echilibra bugetul, au mai precizat analistii bancii.

Sursa: banknews 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *