Externe

Rusia va renova cimitire sovietice în Polonia

Autorităţile ruse plănuiesc să renoveze două cimitire unde sunt înhumaţi soldaţi sovietici care au luptat pe teritoriul Poloniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

La începutul acestei săptămâni, Moscova a avertizat Varşovia că riscă sancţiuni în cazul în care va desfiinţa monumentele referitoare la victoria Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste.

Luna trecută, Polonia a modificat legislaţia privind eliminarea elementelor şi simbolurilor comuniste, care s-ar aplica şi monumentelor propagandistice sovietice.

Oficiali din cadrul Ministerului rus de Externe au avertizat cu impunerea de "măsuri asimetrice" în cazul în care Polonia desfiinţează monumentele de război sovietice. Rusia ar putea refuza eliberarea de vize pentru oficialii polonezi.

Acţiunile forţelor sovietice în Polonia în perioada 1944-1945 rămân un subiect controversat în cadrul relaţiilor ruso-poloneze.

Mulţi polonezi consideră Armata Roşie drept o forţă de ocupaţie şi nu de eliberare, în contextul împărţirii Poloniei prin Pactul Ribbentrop-Molotov (1939) între Uniunea Sovietică şi Germania nazistă.

Mediafax 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *