Actualitate

Rusia va tipări 20 mln de ruble pentru a jubila un an de la ANEXAREA Crimeii

Oficialii ruşi susţin că anexarea Crimeii a dus la creşterea popularităţii preşedintelui Vladimir Putin. În acelaşi timp, organismele internaţionale au catalogat operaţiunea derulată în martie ca o violare a acordurilor teritoriale dintre state, arată portalul International Business Times, citat de obiectiv.info.

Deocamdată nu se cunosc simbolurile şi grafica ce ar trebui să decoreze noua bancnotă de 100 de ruble. Georgy Luntovsky, vicepreşedinte al Băncii Centrale a Rusiei, susţine însă că numărul bancnotelor aniversare va fi de 20 de milioane. Anterior, instituţia anunţase lansarea, până la sfârşitul acestui an, a unei emisiuni monetare care să glorifice anexarea Crimeii. Nu ar fi prima de acest gen, în octombrie anul trecut fiind emisă şi moneda de 10 ruble care înfăţişează harta Crimeii şi poartă inscripţia „Federaţia Rusă”.

Banca Rusiei a anunţat atunci că 10 milioane de astfel de monede urmează să intre în circulaţie. Noua bancnotă dedicată peninsulei confiscate de la Ucraina ar urma să aibă o valoare de aproximativ 1,80 dolari, la cursul valutar actual al rublei.

Pentru comparaţie, pe bancnota americană de 100 de dolari, care valorează acum 5.466 de ruble, apare Benjamin Franklin, unul dintre părinţii fondatori ai Statelor Unite. Până în decembrie, valoarea ei s-ar putea să mai scadă, conflictul din estul Ucrainei şi violarea de către Moscova a Memorandumului de la Budapesta din 1994, când Ucrainei i s-a recunoscut integritatea teritorială, nerămânând nesancţionate.

Sursa: mesaj.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *