Timpul.md

Actualitate 27 Iunie 2018 | 17:45

S-a aflat când va începe admiterea în instituțiile de studii superioare

Admiterea în instituțiile de studii superioare din Republica Moldova ar urma să înceapă după data de 16 iulie, când absolvenților treptei liceale le vor fi eliberate diplomele de bacalaureat.  

Termenele de admitere și metodologia vor fi stabilite, însă, de fiecare universitate în parte și vor fi afișate pe paginile oficiale ale instituțiilor, după cum a declarat pentru Radio Chișinău, șefa Direcției politici în domeniul învățământului superior din cadrul Ministerului Educației, Nadejda Velișco.

Candidații își vor putea depune actele la mai multe specialități și la mai multe universități în același timp. Ulterior, aceștia vor depune actele în original la specialitățile la care vor fi admiși.

Universitățile vor putea organiza și probe de aptitudini pentru facultățile cu profil artistic sau sportiv.

”De exemplu, la Universitatea de Stat se dau probe de aptitudini și pentru specialitatea de jurnalism, la Universitatea de Medicină se testează și limba străină, limba română. Probele sunt stabilite de fiecare universitate separat, pentru fiecare program în parte. Dar, în mare parte, se ia în considerare media examenelor de bacalaureat, media celor trei ani de studiu la liceu sau se mai iau în calcul disciplinele de profil”, a explicat Nadejda Velișco.

Aproape 5000 de locuri bugetare au fost alocate anul acesta în universități, la etapa de licență și aproape 2900 de locuri la masterat. Dintre acestea, 90 la sută le sunt destinate candidaților cu diplome de bacalaureat, iar 10 la sută – celor cu diplome de studii profesionale sau de studii medii de specialitate.

Candidații își vor putea depune actele la 169 de specialități, de la 19 instituții de învățământ superior publice și 9 private. 

Sursa: radiochisinau.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus