Timpul.md

Actualitate 23 Februarie 2018 | 14:08

S-a aflat SCHEMA furtului miliardului. Un politician influent face noi dezvăluiri și crede că ar putea ajunge la pușcărie

„Din 2010, am ridicat problema în Germania și în toată Europa pentru că se dădeau credite neperformante de la Banca de Economii. În 2013-2014, PL a avut mai multe acțiuni, prin care ridicam problema că banii de la BEM sunt scoși peste hotare și că lucrurile nu sunt în regulă – mai ales când a fost privatizată banca”, susține fostul primar al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, într-un interviu pentru TIMPUL. 

Potrivit ex-edilului, atunci a urmat devalizarea până la capăt a celor trei bănci: BEM, Unibank și Banca Socială. El zice că liberalii au ridicat problema, dar nimeni nu-i auzea. Prin urmare, politicianul a ajuns acum la concluzia că Guvernul de atunci în frunte cu Iurie Leancă, era informat despre ceea ce se petrece, dar nu a luat niciun fel de măsuri. „În 2014, înainte de alegeri, deja se vorbea despre gaura de nouă miliarde de lei la cele trei bănci. În ultimele zile, înainte de scrutin, băncile comerciale din R. Moldova au adunat toate lichiditățile și le-au transferat pe conturile falimentare ale Băncii de Economii, cu ideea că situația se va stabiliza și banii vor fi întorși înapoi. Însă BEM a transferat toți banii peste hotare, gaura a crescut de la nouă până la 15 miliarde, iar Guvernul a dat garanție în două rânduri”, susține Chirtoacă.

Potrivit lui, acest lucru nu putea să se întâmple cu doar câteva zile înainte de alegeri, fără ca PLDM și PDM să nu fi știut despre aceasta. „Dacă PLDM nu mai este, iar PDM tăinuiește în continuare această chestiune, rezultă că au avut și ei treabă”, se arată convins liberalul.  

Întrebat dacă nu-i este frică din cauza declarațiilor pe care le face, Dorin Chirtoacă a menționat că toată lumea anume la asta îi atrage atenția în ultima perioadă. „Da, eu îmi dau seama că toate consecințele pot fi terifiante, chiar dacă n-am încălcat legea. Inclusiv pușcărie sau bătaie de joc în continuare. Ar putea să mai apară minciuni și murdării prin mass-media”, a conchis fostul primar al Capitalei.  

Interviul integral îl puteți citi aici. 

TIMPUL.MD

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus