Eveniment

S-a dat startul admiterii la facultăţi

Și în acest an viitorii studenți, însoțiți de părinți, rude sau prieteni, au venit de cu zori la universităţi, în speranţa că vor fi primii care îşi depun dosarele de admitere la facultatea dorită. Paradoxal, chiar dacă la Medicină sunt cele mai mari taxe de studii, iar numărul locurilor la facultățile Economie și Drept anul acesta a fost redus, tocmai acestea sunt și specialităţile cele mai solicitate încă la primele ore de la demararea sesiunii de admitere 2012.

Se pare că nimic nu poate să-i împiedice pe viitorii studenţi să-şi depună dosarele la admitere: nici furtuna sau ploile care s-au abătut zilele trecute asupra Moldovei, şi nici distanţa impunătoare sau somnul dulce, chiar dacă a trebuit să se trezească pe la patru dimineaţă ca să vină la prima oră de la Glodeni sau Basarabeasca. Aşa se face că pe la ora 9, când a început programul de lucru al comisiilor de admitere, curţile universităţilor erau neîncăpătoare, iar tineri din toate colţurile Moldovei se îmbulzeau în jurul anunţurilor cu ofertele instituţiilor de învăţământ.

La Medicină taxele de studii nu-i sperie pe viitorii studenţi

Astfel, la Universitatea de Medicină lumea a început să se adune încă pe la ora şapte dimineaţă, iar pentru a facilita procesul de depunere a actelor au format o listă a viitorilor candidaţi. Pe la prânz în listă erau înscrişi aproape 200 de candidaţi, dintre care doar 130 reuşiseră să-şi depună dosarele.
„Am venit să depun dosarul la admitere chiar din prima zi pentru că nu mai aveam răbdare. Ştiu că nu contează ziua în care înaintezi dosarul, dar totuşi am insistat să venim astăzi”, spune Silvia, o tânără absolventă de liceu care a venit de la Glodeni, în ciuda condiţiilor meteo nefavorabile.
Nici Virgiania nu s-a speriat de ploaie şi a venit în faţa Universităţii de Medicină încă de pe la ora şapte. „Am dat BAC-ul, acum vreau să mă înscriu la universitate şi sper să închei cât mai curând toate aceste formalităţi”, spune tânăra, decisă să facă medicină, indiferent dacă va obţine un loc bugetar sau unul cu taxă. Sumele contractelor care se ridică la aproape 20 mii lei se pare că nu-i mai sperie nici pe tineri, nici pe părinţi, aceştia din urmă spunând că vor face tot posibilul ca să le îndeplinească visul copiilor lor de a îmbrăca halatul alb.

Economia şi dreptul în topul preferinţelor

La Universitatea de Stat era mai puţină îmbulzeală faţă de anii trecuţi, însă la fel, cele mai mari cozi s-au format la comisiile de admitere pentru facultăţile de Drept şi Economie. „Prima zi procesul de admitere a decurs fără incidente, mult mai bine faţă de anii trecuţi, am reușit să evităm cozile interminabile și îmbulzeala. Ani la rând am tot spus că data și ora depunerii actelor nu influenţează asupra rezultatelor și, probabil, într-un final, s-a format acea cultură a depunerii actelor”, a menţionat Georgeta Stepanov, secretarul comisiei de admitere USM. Potrivit ei, la ora prânzului erau deja depuse circa 400 de cereri.

Cele mai solicitate facultăţi au rămas Economia, Dreptul, Limbile Străine, Jurnalismul, Administrația Publică și Relațiile Internaționale, deşi numărul de locuri s-a diminuat anul acesta. Spre exemplu, la Drept au fost prevăzute numai 12 locuri bugetare, dar aceasta nu a redus din dorinţa tinerilor de a se face jurişti şi avocaţi. Eugenia a venit tocmai de la Basarabeasca ca să depună actele la Facultatea de Drept. „Nu mi-e frică de concurență. Eu sper să intru la buget, chiar dacă sunt puţine locuri. Cred că cine vrea să lucreze își găsește serviciu după specialitate”, spune tânăra.

Mai multe locuri, dar mai puţin solicitate

La Universitatea Pedagogică majorarea numărului de locuri nu a adus şi un număr mai mare de solicitanţi. Potrivit lui Constantin Ciorbă, secretar responsabil adjunct al Comisiei de admitere, în prima zi, ca în fiecare an, este aglomerat şi practic 25% din tot contingentul celor admiși la facultate se prezintă în prima zi. „Pe parcursul perioadei de admitere așteptăm circa 1000-1200 de studenți pentru înmatricularea la zi și la frecvență redusă. Anul acesta s-a majorat cu 10-15% numărul locurilor bugetare la unele specialități”, a menţionat Ciorbă. Potrivit lui, în ultimii trei ani la Universitatea Pedagogică sunt admise cam același număr de cereri la profilurile pedagogice. Cel mai multe solicitări sunt la Psihologie, și la Pedagogia Preșcolară, mai puțin solicitate sunt Artele Plastice și Informatica.
Dosarele vor putea fi depuse până la sfârşitul lunii. Anul acesta au fost oferite peste 20 de mii de locuri pentru studii de licenţă, dintre care aproape 7 mii sunt cu finanţare de la buget. În R. Moldova sunt 17 instituţii de învăţământ superior de stat şi 13 private.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *