Ultima oră

S-a furat din banii pentru sinistraţi

Investigaţiile procurorilor anticorupţie au arătat că la destinaţie nu au ajuns resurse materiale şi financiare în valoare totală de peste şase milioane de lei, delapidate sau repartizate ilegal de către Agenţia rezerve materiale, achiziţii publice şi ajutoare umanitare (ARMAPAU). 
 
După ce a verificat modul cum au fost repartizate ajutoarele pentru persoanele care au avut de suferit în urma inundaţiilor din vara anului 2008, Procuratura Anticorupţie a constatat că ARMAPAU a delapidat 3 781 210 lei din banii care urmau să ajungă la sinistraţi. Totodată, factorii de decizie de la agenţie au repartizat ilegal mai multor agenţi economici 175,3 tone de motorină destinată sinistraţilor, în valoare de circa 2,7 milioane de lei. De asemenea, o firmă implicată în reparaţia şi construcţia caselor pentru sinistraţi şi-ar fi însuşit ilegal circa 38 mii de lei. Procuratura Generală a anunţat astăzi că a pornit trei cauze penale pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu, abuzului de serviciu şi însuşirii ilegale a bunurilor de către factori de decizie ai ARMAPAU, fără a preciza însă numele funcţionarilor vizaţi.

Procuratura Generală face un apel către persoanele care dispun de informaţii sau au avut de suferit în urma repartizării ilegale a ajutoarelor umanitare în vara lui 2008 să se adreseze procurorilor, la numărul de telefon: 25 74 07.

Procuratura a pornit investigaţiile după ce, în iulie curent, o comisie parlamentară specială care a anchetat repartizarea ajutoarelor pentru sinistraţi în 2008, a constatat că procesul s-a derulat cu mari încălcări. Raportul prezentat în Parlament de către preşedintele comisiei, deputatul Gheorghe Brega, arăta că 26 de milioane de lei ar fi dispărut din fondul de 64 de milioane de lei destinat ajutoarelor umanitare în timpul inundaţilor din vara anului 2008. Brega declarase că din ajutorul pentru sinistraţi ar fi dispărut bani, combustibil, produse alimentare, îmbrăcăminte, încălţăminte şi chiar apa potabilă. Reprezentanţii fostei guvernări comuniste au respins acuzaţiile că ar fi gestionat prost repartizarea ajutoarelor umanitare şi că ar fi admis delapidări.

În urma inundaţiilor din vara anului 2008 au avut de suferit peste două mii de familii, 342 de case fiind distruse, majoritatea în raioanele Briceni, Ocniţa şi Soroca. Pagubele materiale au fost estimate la peste 82 milioane de lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *