Comentariu

S-a găsit un primar

După ultimele declaraţii ale edilului Dorin Chirtoacă, referitor la biserica din scuarul Kentford, aveam impresia că acesta s-a săturat de primărie, precum lacul de peşte. Altfel nu-mi pot explica enunţul, aproape aberant, pe care l-a scos edilul la una din conferinţele de presă. Miercuri însă, după investigaţia realizată de colegii mei de la TIMPUL, primarul a declarat că s-a răzgândit şi a reziliat contractul, ceea ce ne dă speranţe că nu e totul pierdut pentru acest oraş. 

M-am mirat totuşi că Dorin Chirtoacă dorea să construiască în Chişinău o pastişă a Bisericii „Sfânta Sofia” din Istanbul. O numim pastişă, pentru că operă de artă cu siguranţă nu va fi. Să recunoaştem că tradiţia arhitecturală a Chişinăului din ultimii 20 de ani este una insolită, aproape lipsită de valoare, şi întotdeauna construită drept urmare a unor ambiţii mai mult politice sau economice, decât estetice şi utile. Gurile rele spun că acesta e doar începutul, iar spiritul de arhitect al funcţionarilor primăriei ne pregăteşte mai multe surprize. În locul Parcului Central se zvoneşte că vom avea o copie a Catedralei „Notre Dame de Paris”, în locul Circului, primarul planifică să ridice un Colosseum roman, Parcul „La izvor” va fi transformat într-o copie a celebrelor „Grădini suspendate ale Semiramidei”. Se mai zvoneşte că și clădirea primăriei va fi distrusă, pentru că a rămas în urmă, iar în locul ei va fi construită o copie exactă a Taj Mahalului. În loc de clădirea Parlamentului va fi construit un far din Alexandria, iar Arcul de triumf va fi înlocuit cu o copie exactă a World Trade Center-ului. Ei bine, am glumit un pic, mai grav însă este că primarul nu glumea deloc. Probabil, edilul şi-a dorit să facă „istorie” şi să fie comparat cu faraonii antici egipteni, care construiau piramide imense pentru posteritate, sau cu arhonţii greci, de tipul lui Pericle, care a construit Partenonul, pentru a ridica nivelul de patriotism al cetăţenilor Atenei.

Suntem rămaşi în urmă, motiva edilul. Da, suntem, dom’ primar, însă nu la capitolul minuni ale lumii. Suntem rămaşi în urmă la capitolul transport public, parcări civilizate, educaţie civică, urbanistică şi arhitectură. Suntem rămaşi în urmă la numărul de spaţii verzi, biblioteci, săli de expoziţie, librării şi muzee. Aşa că în loc să îmbogăţiţi Chişinăul cu pastişe orientale, mai bine ați face o reformă a transportului public în Chişinău. Vreo 50 de troleibuze noi cu tablourile pictorilor basarabeni importanţi vor ridica nivelul de cultură în capitală, mai mult decât copia unei opere de artă, la nivelul căreia, tind să cred, nu va fi în stare să ajungă gândirea arhitecturală autohtonă. Şi în loc să defrişaţi spaţii verzi, mai bine v-aţi clarifica cu miile de construcţii începute în Chişinău şi lăsate în paragină. De exemplu, chiar în cartierul meu din sectorul Botanica, la intersecţia bulevardelor Traian şi Dacia se află o namilă din beton, îngrădită cu gard, care slujeşte drept suport pentru billboard-urile de reclamă. Hidoşenia din beton se află acolo de aproape un deceniu, şi mai avem o mulţime de exemple de „arhitectură” stagnată la faza incipientă în întreg oraşul.

Am impresia că cel mai important capitol la care suntem rămaşi în urmă este totuşi nivelul de cultură şi inteligenţă. Aşa că în loc să construiţi necropole, v-aş ruga să construiţi nişte noţiuni generale de artă, arhitectură, urbanistică şi intelect, în primul rând, în capurile tuturor responsabililor de la primărie. Este interesant faptul că nu ştiaţi nimic despre destinaţia adevărată a „bisericii”, asta înseamnă că e ceva putred la primărie şi multe autorizaţii se eliberează fără cunoştinţa dumneavoastră. Însă atât timp cât veţi fi în stare să recunoaşteţi greşelile, să le corectaţi şi să-i pedepsiţi pe cei vinovaţi, noi vom fi în stare să vă susţinem şi să susţinem: „Da, în sfârşit Chişinăul are un primar!”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *