Opinii și Editoriale

S.O.S. pentru presa libera

In aceasta saptamana, toata lumea civilizata sarbatoreste zilele libertatii presei. La noi, libertatea presei nu mai este o prerogativa a oficialitatilor, desi ele continua sa minta poporul, dar si opinia publica internationala, ca R. Moldova e pe calea democratiei si integrarii europene. Mai rau, seful statului, sustinut de acolitii sai pepecedisti, a atacat masiv in ultimii ani presa libera, stiind ca, in lipsa ei, va instaura mai usor un regim totalitar si prorusesc.

Presa libera ii sta lui Voronin ca osul in gat, ceea ce-l face si mai agresiv.
Culmea actiunilor de intimidare a libertatii de expresie a avut loc ieri-dimineata, cand grupuri de politisti si securisti au navalit in Casa Presei, evacuand ziaristii de acolo pe motiv ca institutia este minata. Scenariu de doi bani, prost regizat si grosolan efectuat, ca, de altfel, si scenariul cu devastarea Presedintiei si Parlamentului. Amintim ca guvernarea comunista a folosit minciuna atacurilor cu bomba si atunci cand a inabusit protestele de la „Teleradio-Moldova”, dupa care a disponibilizat ziaristii incomozi si a instaurat controlul asupra acestei institutii mass-media, mimand ca o transforma in institutie publica. „Atacul cu bomba” a fost folosit si asupra ziaristilor de la postul de radio „Antena C”, preluat apoi de comunisti, care, prin cardasii diabolice, i-au permis lui Iurie Rosca sa faca acelasi lucru cu „Euro TV”. De fapt, inca de pe atunci oficialitatile si cozile lor de topor au pus temeliile unui holding mass-media procomunist, multi dintre ziaristii caruia au fost mobilizati intr-o lupta acerba impotriva colegilor lor din presa libera. Solidaritatea ziaristica este unul din indiciile societatii democrate, dar la noi cititorii si telespectatorii isi pun mainile in cap atunci cand vad cata otrava scuipa ziaristi ca Ion Berlinski, Mihai Contiu, Vsevolod Ciornei, Gheorghe Gonta, Sergiu Praporscic, Igor Burciu sau Vasile Nastase in colegii lor de breasla din presa libera.
Pe acestia nu i-am vazut duminica la mitingul organizat de ziaristi in sprijinul presei libere, cu ocazia Zilei internationale a libertatii presei. Nici nu puteau sa vina, caci este vorba de un eveniment prooccidental, iar cronicarii si tancii de presa ai lui Voronin lucreaza in interesul Kremlinului. In o parte din atacurile sale asupra presei libere, regimul Voronin i-a folosit anume pe ei. Prin NIT, TV4, EU TV, „Flux” si „Moldova Suverana”, au denigrat TIMPUL, „Jurnal de Chisinau”, „Vocea Basarabiei”, PRO TV, UNIMEDIA si „Ziarul de Garda” – reprezentantii presei libere in R. Moldova. In celelalte atacuri asupra presei libere, Voronin a folosit politia, organele fiscale, justitia, „Posta Moldovei”, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, chiar si preotii (cazul TIMPUL), dar si pe Iurie Rosca, si pe deputatul Stefan Secareanu (cazurile „Vocea Basarabiei”, PRO TV, TIMPUL, „Jurnal de Chisinau”).
Regimul comunist de la Chisinau discrimineaza ziaristii din presa libera, numindu-i antistatalisti si ingradindu-le accesul la informatie. Totodata, presa libera este strangulata si financiar – nu i se da publicitate platita din bugetul de stat, sunt constransi si agentii economici sa faca acelasi lucru, sunt impiedicate vanzarile, abonarile si difuzarea, statul detinand monopolul asupra „Moldpresa” si „Posta Moldovei”.
Toate acestea, dar si ura patologica a Puterii, fac ca presa libera din R. Moldova sa intre in declin catastrofal, ceea ce inseamna ca, astfel, regimul Voronin pune capacul pe democratie.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *