Social

Sa avem cultul pentru sanatatea familiei

Medicii de familie reprezinta solutia optima pentru rezolvarea nevoii de asistenta medicala primara integrata – la aceasta concluzie au ajuns timp de zeci de ani tarile europene. In R. Moldova, medicina de familie se implementeaza abia din 2000, in cadrul reformelor din sistemul ocrotirii sanatatii. In centrul atentiei acestei categorii de medici se afla, evident, familia. Medicii de familie sunt cei care indeplinesc functia de coordonator si tin sub supraveghere nu numai tratamentul pacientului, dar si alte activitati, precum profilaxia, informarea lui etc.

„Am devenit membrul familiilor mele”

Educatia pentru sanatate are un loc central in orice sistem de asistenta medicala primara. Pentru a asigura o calitate inalta a asistentei medicale, medicul trebuie sa cunoasca bine conditiile de viata ale pacientului, starea lui familiala, nivelul de cultura si situatia epidemiologica sau ecologica a zonei in care locuieste.Ziua medicului a readus in atentie discutiile descurajante cu privire la dezvoltarea medicinii primare in RM. Totusi, de ziua lor profesionala, in situatia unei crize continue in medicina, merita sa remarcam eforturile celor mai profesioniste si mai oneste cadre medicale de la noi. Medicul Ana Plotean de la Asociatia Medicala Teritoriala Centru din capitala, in conditiile in care sprijina peste 500 de familii(!), a reusit sa stabileasca niste relatii de durata cu pacientii sai, bazate pe colaborare, intelegere si respect.
 

Zilnic ea are in jur de 20 de pacienti, iar vara, in perioada concediilor, si mai multi. Ana Plotean considera ca medicina de familie in RM incepe sa aiba succes. „E indicat ca orice familie sa isi aiba medicul sau. Cunosc tot „arborele genealogic” al fiecarei familii. Nu trebuie sa intreb terapeutul referitor la boala unui pacient sau a altuia. La randul meu, am devenit un membru al acestor familii, care ma primesc de cele mai dese ori cu toata deschiderea. Stiu problemele de sanatate ale vizitatoarelor mele de pana si dupa sarcina, le cunosc pe mamele si bunicile lor. Daca intr-o familie trei persoane nu se inteleg, un medic poate sa le ajute sa instaleze pacea. Dragostea este secretul unei relatii bune cu pacientii. Cheia succesului medicului e sa ajunga la inima fiecaruia, sa motiveze oamenii ca sanatatea familiei sa devina o prioritate”, sustine Ana Plotean.

„Important e sa existe increderea pacientului in medic”

Si pacientul trebuie sa fie deschis catre medic, sa vrea sa se ingrijeasca de propria sanatate. La noi insa oamenii nu vin la medic daca nu au deja probleme grave de sanatate, crede doamna doctor. „Multi dintre noi urmeaza tratamente dupa sfaturile matusilor. E foarte important sa existe increderea pacientului in medic. Fiecare om se naste cu un „capital” de sanatate. De felul cum e administrat acesta depinde climatul familial si durata vietii. Sa avem cultul pentru sanatatea noastra. Macar de doua ori pe an trebuie sa facem o vizita la medicul de familie, pentru prevenirea aparitiei diverselor boli”, indeamna doamna doctor.
 

„Inainte de a ramane insarcinate, femeile trebuie sa faca neaparat o vizita la medic. E mult mai bine cand tinerele cupluri au grija de starea sanatatii lor, asta ca sa pregatim din timp o generatie sanatoasa. Mi-as dori sa am mai mult timp rezervat pentru fiecare pacient. Sa nu existe „normative” sovietice, ca sa pot discuta in voie cu fiecare familie si pacient in parte, in functie de gravitatea problemelor de sanatate ale fiecaruia. Totusi, ma bucur ca exista un prestigiu al profesiunii noastre, desi avem salarii mici. Pacientii pe care-i iubesti cu adevarat iti raman recunoscatori si te incurajeaza”, a mentionat Ana Plotean.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *