Timpul.md

Opinii & Editoriale 22 Septembrie 2014 | 07:52

Să ne protejăm șeful și vom învinge!

• O adevărată șerpărie! Cineva s-a arătat deranjat zilele acestea de faptul că unii jurnaliști sunt cununați de politicieni. Fenomenul există, e adevărat, dar nu e relevant, fiindcă fenomenul nu e de masă.

Ca să ne convingem care-i dimensiunea fenomenului trebuie să intrăm în alte zone, de exemplu, în ale justiției, politicului și afacerilor. Iaca aici,într-adevăr, lucrurile apar în toată splendoarea lor! Un lanț lung, căruia nu-i mai dai de capăt: procurorul X l-a cununat pe politicianul X, iar acesta, la rândul său, e cumnat cu omul de afaceri X, cununat de procurorul Y, văr drept cu judecătorul Y, nepot al liderului de partid Y, acesta fiind fratele șefului penitenciarului X, numit în funcție de ministru Y, verișor cu procurorul Z, cununat de omul de afaceri Z, fost coleg de facultate cu premierul X, ginere al vicedirectorului de la SIS, acesta, la rândul său, cununat de sora șefului Pieței Centrale, nepoată de frate cu rectorul de la Politehnică, nașul vicepreședintele parlamentului Y… O adevărată șerpărie!

Ce facem cu ea? Cum o lichidăm? Are cineva vreo idee constructivă și realistă?

• Constituție pentru „al vostru Vlad Filat”? Pe cineva îl mănâncă trânjii puterii în fund. Se vrea președinte și cere modificarea Constituției. Acum, urgent, odată cu alegerile parlamentare. Iată cum sună știrea: „fracţiunile parlamentare ale PLDM şi PLR cer organizarea unui referendum republican pentru revizuirea Constituţiei RM în partea ce ţine de procedura de alegere şi demitere a preşedintelui RM prin votul direct al cetăţenilor”.

De ce această inițiativă a PLDM-PLR apare acum?!

De ce „al vostru Vlad Filat” nu a venit cu această inițiativă pe 13 februarie 2013 când a binevoit să „iasă din Acord” și să intre în Răhat?

De ce a fost dat la coșul de gunoi proiectul de Constituție elaborat în timpul mandatului de președinte interimar al lui M. Ghimpu?

Ș.a.m.d., ș.a.m.d., ș.a.m.d. – până la amețeală totală.

Dacă această inițiativă reușește, cine-i țintașul care ochește spre funcția de președinte „ales de întreg poporul”? Indiscutabil, EL, cine altul decât „al vostru Vlad Filat”! El, neogoitul și neostoitul, ubicuul și nemângâiatul premier mazâlit de parlament pentru performanțe în arta ciorditului!
Credeți că acestuia (țintașului, carevasăzică) îi va fi greu să-i sucească mâinile lui N. Timofti ca acesta să demisioneze (fie pe motiv de boală, fie pe motiv de dragoste de țară). Ba nu-i va fi greu de loc – Timofti are brațe moi! – pentru că, în general, Timofti e om bun și blajin și în numele stabilității politice din țară va face exact ce-i va cere „domnul Vlad” și noi ne putem pomeni – pomana mă-sii de trânji! - cu cel mai mare scandalagiu politic, ales de întreg poporul, în fruntea țării.

Constituția trebuie modificată, dar nu boțită, în fuga calului. Umblatul la Constituție e permis politicienilor responsabili, nu unui aventurier atins rău de boala puterii. Fiindcă o Constituție se face pentru țară și popor nu pentru „al vostru Vlad Filat”.

Opinia mea.

• Fluturi negri dintr-un „cap de listă” Un cadavru politic se vede din nou „cap de listă”. „Cap de listă” a cadavrelor, firește. Și nu altceva dar „cap de listă”: și „cap”, și „listă”. Ca pe vremuri, ca mai înainte, când era bine.

Zice acest „cap de listă” a cadavrelor politice că țărișoara pe care el a vândut-o de atâtea ori are nevoie de politicieni puternici, atât de puternici încât nu se vor teme să se confrunte chiar și cu cei mai puternici lideri din lume.

Așadar, ni se promite un spectacol unic prin măreția lui: cadavrele politice ies în câmp deschis să-și încrucișeze oasele cu paloșele celor mai puternici lideri din lume!

În numele căror idealuri, mă întrebați?

Răspunde „capul de listă” mort: în numele creștinismului, patriotismului economic și neutralității statului!

Creștinism? Da, evident, dar de cel de profunzime, adică pravoslavnic rusesc!

Patriotism economic? Da, evident, dar de cel statalist, când fură doar elitele patriote.

Neutralitate? Da, dar cu armata rusă pe teritoriul țărișoarei.

Uite ce fluturi negri ies dintr-un „cap de listă” mort.

Și capul mort.

Și lista moartă.

Și toate duhnesc.

• Dacă ne comparăm cu animalele… Asistăm la o degradare periculoasă a limbajului public al politicienilor. Unele etichetări sunt pe de-a dreptul rasiste. De exemplu, R. Usatîi l-a numit pe Filat „țigan murdar și puturos” („greaznîi, voniucii țîgan”). Și mai trist e faptul că limbajul suburban și violent devine un lucru obișnuit și în scrisul unor jurnaliști, considerați „de elită”. Înjurătura înlocuiește judecata, argumentul e înlocuit cu „datul la bot”. Nimeni nu mai poate polemiza civilizat la Chișinău. Orice comparație cu animalele nu e în favoarea noastră.

• Ce ar arăta sondajele…Un subiect controversat de discuție a fost săptămâna aceasta întâlnirea primarului Dorin Chirtoacă cu cântăreața Sofia Rotaru, adusă la Chișinău și plătită de R. Usatîi. Cum credeți, care ar fi rezultatele unui sondaj privind opinia moldovenilor față de această întâlnire?

• Șef protejat. Valeriu Streleț : „...noi nu vom ceda, vom merge înainte, ne vom proteja preşedintele partidului şi vom învinge”! Nu îndrăznesc să comentez.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus