Cultură

Sa nu ne mai ascundem dupa ziduri si umbrele

„Romanii, Basarabia si Transnistria”, un volum scris de sociologul Ioan Popa si filologa Luiza Popa, a fost lansat, vineri, la Casa „Titulescu” din Bucuresti. Autorii sustin ca si-au propus sa demonstreze adevarul in baza de document despre identitatea populatiei majoritare din Basarabia. Printre participantii la lansare au fost ex-presedintii romani Ion Iliescu si Emil Constantinescu, consilierul prezidential Iulie Fota, ambasadori, profesori universitari, jurnalisti din Romania si R. Moldova.

„Romanii, Basarabia si Transnistria” este o carte care nu contine acuzatii, fiind scrisa in baza unor documente concrete. Potrivit lui Adrian Nastase, presedintele Fundatiei „Titulescu”, prefatatorul cartii si moderatorul lansarii, „cartea ramane deschisa, autorii nu pronunta verdicte sau sentinte, lasand cale libera dialogului. Astfel de incercari trebuie incurajate, ele inscriindu-se in efortul permanent de a ne cunoaste mai bine vecinii, lumea in care traim si pe noi insine”.

Volumul porneste de la infiintarea, in 1924, a RASSM, care, potrivit documentelor scoase la iveala, a constituit un veritabil laborator al totalitarismului bolsevic in care s-au plasmuit tezele moldovenismului. Urmeaza epoca in care Transnistria s-a aflat sub administratia romaneasca, pagini inedite cu documente din arhivele KGB ce dezvaluie dimensiunile atrocitatilor sovietice pentru lichidarea rezistentei romanilor basarabeni. In final, sunt relatate evenimentele din 1989.

Autorii atribuie un loc important conflictului transnistrean. „Nu ne-am sfiit sa spunem ca e un conflict provocat, care a avut ca obiectiv principal blocarea procesului de renastere nationala in RM. Problema solutionarii acestuia nu tine atat de Chisinau sau de Tiraspol, ci de Rusia”, considera Ioan Popa.

Mentionam ca Ioan Popa a activat, in anii 2000-2004, in functie de ofiter de presa la Ambasada Romaniei de la Chisinau. „La Chisinau, m-am simtit obligat sa aflu cat de reale sau artificiale sunt unele probleme care mi-au trezit intrebari. M-au preocupat in special problemele Transnistriei si, in general, cele ale romanilor din Basarabia, care sunt mai putin cunoscute sau chiar necunoscute in Romania.

Asa cum problema identitatii, a spunerii adevarului pana la capat este foarte importanta pentru populatia din RM, ne-am propus sa nu ne mai ascundem dupa ziduri si umbrele si sa spunem ceea ce documentele si istoria scot la iveala”, afirma sociologul. Pentru a scrie aceasta carte, autorii s-a documentat din arhive si surse romanesti, rusesti, ucrainene, moldovenesti, britanice, germane, americane, multe dintre documentele publicate in carte fiind inedite.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *