Opinii și Editoriale

Sa nu vindem pielea ursului din padure

Exista o perceptie generala ca Opozitia a pierdut initiativa politica pe care o preluase dupa 3 iunie, data cand a refuzat, repetat, sa voteze candidatura comunistilor la functia de sef de stat. Dupa o scurta perioada de deruta, comunistii si-au revenit si au preluat initiativa, lansandu-se intr-o campanie electorala sangeroasa. Mesajul comunistilor e menit sa bage frica in oameni si sa le induca ideea ca actuala Opozitie este ghidata si platita din exterior si are scopul lichidarii independentei tarii, de unde rezulta ca a vota aceasta Opozitie inseamna a deveni complice la distrugerea statului R. Moldova.

Supusi unui tir mediatic fara precedent, manipulati si dezinformati, moldovenii au muscat din aceasta nada otravita si ii cred pe comunisti. Pusi sa aleaga intre „criminalii” din Opozitie, care au dat foc cladirilor Parlamentului si Presedintiei, si comunistii „buni”, care vor stabilitate si pace in societate, moldovenii vor prefera „stabilitatea”. Iata de ce astazi nimeni nu poate spune cum se va incheia scrutinul din 29 iulie.Astfel, comunistii au reusit in scurt timp sa-si revina, sa se reprogrameze si sa aleaga varianta care sa le asigure, cel putin, repetarea rezultatului din 5 aprilie. Mesajul comunistilor e mincinos, dar prinde. Prinde, fiindca comunistii au televiziuni si posturi de radio de unde alegatorului i se repeta non-stop aceleasi teze: Opozitia e formata din elemente criminale, profasciste, scopul ei este lichidarea statalitatii si in aceasta activitate anticonstitutionala e sustinuta de o presa vanduta, antistatala si legionara.

Se creeaza impresia ca Opozitia nu s-a asteptat la o asemenea intorsatura, ca a fost luata prin surprindere de aceasta replica dura a comunistilor, dovada fiind faptul ca, desi a trecut atata timp de la lansarea filmului „Atac asupra Moldovei”, Opozitia n-a reusit sa elaboreze o strategie de campanie eficienta si un mesaj pe potriva. Cui cu cui se scoate, se spune in popor. Care-i cuiul Opozitiei cu care ea vrea sa scoata cuiul comunistilor? A ramas mai putin de o luna pana la data scrutinului si eu – care mai citesc presa si ma mai interesez de politica – nu stiu cu ce mesaj merge „Opozitia unita” in alegerile anticipate. Cu un mesaj comun, „unit” sau fiecare partid cu mesajul sau? Ce contrapune Opozitia propagandei (cu adevarat fasciste) a comunistilor? Reprosurile ca nu e frumos ce face Voronin si ca noi suntem copii cuminti si nu ne jucam cu chibriturile nu aduc voturi…

Pe mine personal ma sperie faptul ca liderii Opozitiei se comporta ca niste invingatori. Ei cred gresit ca printr-un astfel de comportament transmit un mesaj optimist alegatorilor; ma tem ca acest comportament ii drogheaza pe alegatori, le adoarme vigilenta. Nu inteleg nici suficienta unora, infatuarea, convingerea ca electoratul le-a semnat in alb juramantul de credinta. Nu-i inteleg nici pe acei alegatori care de pe acum arunca in sus caciulile cu chiote de biruinta. Nu inteleg, de asemenea, convingerea unor cititori (alegatori) ca nu e bine de a vorbi in termeni critici despre Opozitie fiindca astfel am transmite un mesaj negativ electoratului si l-am demoraliza. De aici si pana la indemnul de a nu-i „atinge” pe liderii Opozitiei pentru ca-s „de-ai nostri” nu a mai ramas decat un pas. Sa avem pardon, dar noi am mai trecut prin astea, ca sa ne convingem apoi ca nu toti cei elogiati de noi au fost de ai nostri… Dragostea noastra fata de Opozitie trebuie sa fie lucida.
Deocamdata atat, sa nu para prea mult…
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *