Timpul.md

Actualitate 29 Septembrie 2019 | 16:44

Saakashvili: ”Putin vrea să anexeze Moldova și să refacă URSS până în 2024”

 Fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakashvili, a declarat într-un interviu preluat de presa rusă că Vladimir Putin are planuri să anexeze Georgia, Armenia, Moldova, Belarus, și o mare parte din Ucraina până în 2024, arată stirileprotv.ro. Saakashvili susține că liderul de la Kremlin intenționează să refacă URSS până în 2024.  

 ”Putin are planuri să anexeze Georgia, Armenia, Moldova, Belarus și o mare parte din Ucraina, mai puțin vestul”, susține fostul președinte al Georgiei, potrivit sursei citate. Saakashvili a explicat că intenția liderului rus este de a forța aceste țări să-și declare neutralitatea pentru a-i ”slăbi” pe liderii lor. Saakashvili crede că Putin vrea să refacă URSS până în 2024. Administrația prezidențaială rusă a reacționat la aceste declarații precizând că ”nu există astfel de planuri”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a mai adăugat că Rusia nu negociază cu Georgia un statut de neutralitate al țării.

Bloomberg a scris în luna iulie că un scenariu pentru viitorul lui Vladimir Putin după 2024, când i se încheie mandatul, este să rămână în continuare la putere în Rusia în calitate de premier cu puteri sporite. Fostul preşedinte al Georgiei şi ex-guvernatorul regiunii Odesa, Mihail Saakashvili, s-a întors în Ucraina în mai.

Saakashvili a fost lipsit de cetăţenia ucraineană în 2017, în urma unui decret semnat de Petro Poroşenko, asta după ce tot Poroşenko i-a acordat cetăţenia lui Saakashvili în 2015, ca acesta să poată deţine funcţia de guvernator al Odesei. De asemenea, Saakashvili a avut interdicţie de intrare în Ucraina până în anul 2021. În campania prezidenţială din Ucraina, Saakahsvili l-a sprijinit pe Zelenski, care la rândul său a avut la fel cuvinte de laudă la adresa fostului preşedinte georgian.

 https://www.libertatea.ro 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus