Afaceri

Salarii de 500 euro cu opt milioane restante?!

Comunistii promit salarii de 500 de euro in timp ce, in februarie 2009, restantele la plata salariilor constituiau peste opt milioane euro. In general, promisiunile de majorare a salariilor si a pensiilor din actuala campanie electorala au depasit orice limita. Realizarea lor ar impune economia nationala sa trudeasca exclusiv pentru acumularea fondurilor de salarii si pensii, astfel riscand sa revenim la „stralucita inventie” a agro-comunistilor de achitare a salariilor si a pensiilor in bani cu mari intarzieri sau in galosi, halate si palarii de paie.

Deunazi, vicepremierul si ministrul Economiei Igor Dodon, intr-o pauza fortata a procesului de productie de la fabrica „Bucuria”, le declara festiv bravilor „bombonari” moldoveni: „Incepand cu 1 ianuarie 2009, salariile au crescut cu circa 20%. Noi nu facem promisiuni, noi avem fapte concrete si bine argumentate economic… Pe viitor, salariul mediu pe economie urmeaza a fi majorat pana la 500 de euro”.

Guvernul a intrat in actuala campanie electorala cu noi promisiuni de majorare a salariilor pentru unele categorii de bugetari si a pensiei medii pentru limita de varsta, cu 20 la suta. Efectul scontat al acestor „masuri” nu-i altul decat mentinerea in „campul electoral de gravitatie” a alegatorilor din randul celor 250 mii de bugetari si 620 mii de pensionari.

Desigur, moldovenii, fiind cei mai saraci din Europa, au nevoie de majorari importante ale salariilor si pensiilor, dar oare starea si nivelul economiei nationale permit aceste majorari? Nu vor afecta ele si mai mult reformele social-economice, nu sunt, oare, ele legate doar de dorinta arzatoare a Familiei de a gestiona in continuare fluxurile financiare in aceasta zona a Eurasiei? Ma ingrijoreaza faptul ca nici macar riscurile politice ale crizei mondiale nu le diminueaza comunistilor „apetitul electoral”.

Dar sa revenim la cei 500 de euro promisi de Dodon. Deoarece ministrul nu aduce niciun argument economic si nu precizeaza termenul cand se va intampla aceasta „minune”, vom incerca noi sa facem un calcul: cate 500 euro lunar, sau 6000 anual, la cele 1244 mii de persoane ocupate in economie, inseamna 7,5 mlrd. de euro (105 mlrd. lei), sau echivalentul a patru sume anuale ale remunerarii salariatilor din volumul Produsului Intern Brut al anului 2008. Pentru a acumula aceasta suma in urmatorii patru ani este nevoie de o crestere economica anuala de 40 la suta. Un astfel de „proiect” fantastic putea sa se nasca numai in capul lui Nikita Hrusciov, cel care prognoza in 1960 ca vom ajunge in comunism peste 20 de ani… Putem face un calcul si mai simplu: un salariu lunar de 500 euro, sau 7000 lei, este de 2,75 de ori mai mare fata de cel mediu in 2008, egal cu 2529 lei (180 euro sau 233 dolari), pe care ultimul premier comunist l-a „prevazut” in marime de 300 dolari pentru luna decembrie 2008. Chiar daca, printr-o minune, se vor pastra ritmurile de crestere a salariului din anii celui de-al doilea mandat electoral al comunistilor (23% anual), nivelul de 500 de euro ar putea fi atins abia la sfarsitul anului 2013, cu conditia ca leul nostru va ramane „tare” si dupa 5 aprilie, si cursul valutar nu va cobori pana la 20 de lei pentru un euro…

Mai important totusi este altceva. Din cauza nemarginitei frici a comunistilor de victoria Opozitiei (aceasta se vede de la o posta, pentru ca prea mari le sunt pacatele fata de ea) si, deci, din cauza populismului economic si social exagerat, a fost „anulata” legea economica obiectiva a cresterii mai rapide a productivitatii muncii fata de cresterea salariului mediu. In opt ani de neocomunism, salariile din economie au crescut in medie cu 25,5% anual. Pe cand productivitatea pe economie, calculata de noi conform datelor accesibile, a crescut anual cu 8,9%. PIB-ul pe cap de locuitor, in preturi comparabile, a crescut in aceeasi perioada cu 6,55 la suta anual. Asadar, la 1% de crestere a productivitatii salariul mediu a crescut cu circa 3% si nu invers, cum i-ar sta bine unei economii in crestere. Aceste proportii antistiintifice le vor resimti multi ani la rand viitoarele guvernari si populatia acestei tari… Iata de ce nu se calculeaza si nu se publica datele privind productivitatea la nivelul economiei nationale – ca sa nu se vada de la inaltimea FMI si a Bancii Mondiale „competenta” guvernantilor nostri in domeniul pronosticurilor economice…

Ar mai fi ceva de spus. Atunci cand am mentionat posibilitatea revenirii la practica nociva a achitarii cu intarziere a salariilor m-am bazat pe statisticile curente, pe care mi le-a aratat un actual si viitor deputat ne-comunist si ne-economist, dar cu gandire economica avansata. Conform acestor date, din ziua cand s-a instalat „noul” guvern condus de Zinaida Greceanai, restantele la plata salariilor din economia nationala au crescut necontenit, depasind la 31.01.2009 suma de 115 milioane lei (egala cu cea din noiembrie 1994 de pe vremea agro-comunistilor) si cu 65 la suta mai mare fata de cea lasata de predecesor la 31.03.2008 (de 70 milioane lei). Ma tem ca acesta este doar inceputul… Astazi, pana si unele intreprinderi straine nu mai pot achita la timp salariile angajatilor.

Dupa cele afirmate mai sus, sa-i mai credem pe guvernantii mincinosi, care repeta ca papagalii, zi si noapte, ca pe noi criza mondiala ne va ocoli? Pe ei, poate, dar pe noi nicidecum!.. Iata o dovada in plus ca bolsevicii moldoveni activeaza in continuare conform principiului: „Dupa noi, potopul…” .
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *