Ultima oră

Salariu cumulat al lui Voronin este de 25.000 de lei pe luna

Presedintele Voronin cumuleaza in prezent cele mai mari doua salarii din RM, beneficiind si de o pensie echivalenta cu cel putin 75% din salariu. In calitate de presedinte al tarii, Voronin primeste un salariu lunar de 9600 de lei (613,5 euro), iar ca presedinte al Parlamentului – un salariu de 8800 de lei (562,4 euro), la care se adauga pensia de demnitar public, echivalenta cu 75% din salariu, respectiv, 7000 de lei (447,4 euro). Suma totala se ridica la peste 25.000 de lei (1600 de euro).

Mai multi juristi au apreciat ca situatia lui Voronin, care cumuleaza doua functii retribuite din bugetul de stat, este ilegala. „Legea nu prevede ca Voronin sa detina doua functii retribuite. Intr-un stat normal, asa ceva nu ar fi admis”, a declarat Victor Popa, expert in probleme constitutionale. „Este si o incalcare etico-morala sa ridici aceste doua salarii, or unul dintre acestea il primeste ilegal”, a apreciat si Viorel Furdui, expert la Centrul IDIS „Viitorul”. „Este ilegal ca Voronin sa primeasca doua salarii. Nu am auzit nicio declaratie oficiala conform careia sa fi renuntat la unul dintre ele”, spune juristul Alexandru Tanase.

Presedintele Curtii Constitutionale a anuntat, vineri, ca instanta nu accepta sa dezbata solicitarea depusa de liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova Vlad Filat, care a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu incompatibilitatea functiilor de deputat si sef al statului. Filat a declarat ca va formula o noua sesizare la adresa Curtii Constitutionale, in speranta ca va primi un raspuns clar. Pe de o parte, Filat vrea sa afle de la Curtea Constitutionala daca presedintele RM are dreptul sa detina si calitatea de deputat in Parlament, dupa expirarea perioadei de 30 de zile de la validarea mandatului de deputat. Pe de alta parte, el doreste sa afle daca un deputat are dreptul sa detina si functia de presedinte al RM, dupa expirarea perioadei de 30 de zile de la validarea mandatului.
 

Dupa „Jurnalul National”

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *