Femeia

„Saloanele Moldovei” la a XX-a aniversare

Dr. Valentin Ciucă, critic de artă, în repetate rânduri preşedinte al juriului la Saloanele Moldovei, a menţionat că arta trebuie să fie oglinda a ceea ce se petrece în societate, iar artiştii noştri „gândesc şi pictează în aceeaşi limbă”, fiindcă suntem un popor şi avem aceleaşi obiceiuri. „Consanguinitatea nu se negociază, suntem fraţi de sânge, iar istoria nu are dreptul să ne pedepsească”, a adăugat criticul.

La sfârşitul inaugurării oficiale, Premiul Ministerului Culturii al RM – în valoare de zece mii de lei, care a fost şi cea mai mare sumă oferită în acest an – a fost acordat de către ministrul Boris Focşa dnei Viorica Zaharia din Bacău pentru lucrarea „Semne creştine”. Marin Gherasim din Bucureşti a fost distins cu Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din RM pentru pictura „Pietre de hotar”. Primăria municipiului Bacău şi-a oferit premiul Paraschevei Popa-Donoi din Chişinău, pentru lucrarea în lemn „Combinaţie”, iar Premiul Consiliului Judeţean Bacău i-a revenit artistului chişinăuian Vasile Grama. În total, au fost înmânate şapte premii şi anunţate 44 de nominalizări. Artiştii din România spun că au fost primiţi în RM cu căldură şi că sunt chiar puţin invidioşi pentru organizarea acestei expoziţii aproape europene.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii din România şi cel din RM în incinta Centrului Expoziţional „Constantin Brâncuşi”. Artiştii români au participat la expoziţie cu 117 lucrări, iar cei moldoveni au prezentat 189 de lucrări. Expoziţia-concurs Saloanele Moldovei va fi deschisă până pe 19 septembrie. La Bacău, expoziţia a avut loc între 8 iulie şi 10 august. Prima ediţie a expoziţiei-concurs a avut loc în 1991 şi a reunit circa 70 de lucrări ale plasticienilor din România şi RM.

Irina Papuc

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *