Ultima oră

Salonul Internaţional de Carte, la cea de-a XIX-a ediţie

Consacrată Anului Mihai Eminescu, ediţia din acest an a SIC se anunţă va fi una din cele mai bogate, programul ei cuprinzând mai multe elemente de noutate şi surprize. Potrivit lui Alexe Rău, directorul BNRM, numărul editurilor participante (sunt expuse cărţile a circa 300 de edituri din 14 ţări) este unul fără precedent. Pentru prima dată în ultimii ani, vor fi mai mult edituri din România, el considerând că acesta este şi efectul noii guvernări, care ne-a deschis porţile spre UE. Împreună cu majoritatea absolută a editurilor din Moldova şi cu editurile de peste hotare, care au mai participat şi la alte ediţii, la Salon vor participa pentru prima oară edituri importante din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Macedonia, un şir de participanţi noi din România, Rusia, Ucraina, Belarus, Ungaria.

Pe lângă expoziţia de prezentare a producţiei editoriale realizată în răstimpul ce s-a scurs de la ediţia din anul 2009 până în prezent, la SIC 2010 vor mai fi inaugurate şi vor funcţiona pentru vizitatori expoziţiile-eveniment: „Valori eminesciene”, ”Salut! Aici Europa!”, organizată de Ambasada Germaniei la Chişinău, ”Tematica eminesciană în pictura Valentinei Brâncoveanu”, „Ei rămân vii în conştiinţa neamului. In memoriam Grigore Vieru, Vasile Vasilache, Andrei Vartic, Simion Ghimpu, Anatol Codru, Iurii Grekov); „Maria Bieşu”, ”Compoziţii grafemice de V.Herţa”,”Grafica lui Isaiea Cârmu” ş.a.

În ziua inaugurală, vor avea loc momente speciale consacrate lui Grigore Vieru, Andrei Vartic şi Simion Ghimpu.
Pe durata Salonului se vor produce evenimente memorabile, între care se remarcă şedinţa Ateneului „Moldova”, în cadrul căreia Alex Ştefănescu din România va ţine conferinţa „Cine mai are nevoie de literatură”, iar ilustrul poet român Emil Brumaru va ieşi cu un recital expres cu genericul „Călătorie în realitate şi-n vis”; şedinţa Salonului Muzical cu genericul „Eminescu şi muzica” moderată de compozitorul Constantin Rusnac, Atelierul de creaţie al graficianului Isaiea Cârmu, un moment editorial şi etno-folcloric realizat de oaspeţii din Macedonia, un moment omagial Vasile Vasilache, un colocviu bibliologic şi biblioteconomic cu reprezentanţii Bibliotecii Naţionale a României, care este una din coorganizatorii SIC, o revenire spectaculoasă de colaborare şi cooperare a partenerilor noştri de la Biblioteca Judeţeană „V.A.Urechia” din Galaţi, două prezentări memorabile organizate de colegii noştri de la Biblioteca Judeţeană „Gh.Asachi” din Iaşi; o expoziţie de prezentare a producţiei editoriale româneşti din ultimii doi ani, desfăşurată de Biblioteca Naţională a României (care urmează să fie donată Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova); o conferinţă jubiliară a cercetătorului Pavel Balmuş, preşedintele Societăţii Bibliofililor din Moldova ş.a.La Salon se vor produce circa 200 lansări de cărţi noi. Va fi organizată vânzare de carte la standul editurilor.

Un juriu special va evalua producţia editorială expusă şi va decerna premiile prevăzute de regulament. Gala laureţilor va avea loc la 3 septembrie, cu începere de la ora 13.00.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *