Carte

Salonul Internaţional de Carte, la cea de-a XXI-a ediţie

Ediţia din anul curent este consacrată aniversării a 180-a de la fondarea Bibliotecii Naţionale a R. Moldova şi Anului Ion şi Doina-Aldea Teodorovici.

Ca de obicei, salonul îşi deschide uşile de Ziua Limbii Române. La inaugurare a participat preşedintele Nicolae Timofti, ministrul Culturii, Boris Focşa, reprezentanţi ai organelor centrale şi locale, scriitori, profesori, precum şi numeroşi cititori. Cu ocazia aniversării a 180-a de la fondarea Bibliotecii Naţionale, conducătorul statului i-a conferit instituţiei cea mai înaltă distincţie – Ordinul Republicii.

La ediţia 2012 a Salonului Internaţional de Carte participă peste 300 de edituri din 18 ţări ale lumii. Programul Salonului cuprinde expoziţia-târg a producţiei editoriale din ultimul an, zeci de lansări de cărţi noi, mese rotunde, briefinguri, expoziţii tematice, ateliere de creaţie, expoziţii de pictură, cenacluri, momente literar-artistice, Gala Laureaţilor Salonului. Programul Salonului a debutat cu un moment special consacrat memoriei lui Ion şi Doinei Aldea-Teodorovici.


Ministrul Culturii, Boris Focșa

Ediţia din anul curent a Salonului cuprinde mai multe manifestări: Conferinţa ştiinţifică internaţională „Bibliotecile Naţionale în era digitală”, expoziţia-eveniment „Biblioteca Naţională a Moldovei în proiecte”, lansarea Muzeului Virtual al BNRM, expoziţia de ex-libris „BNRM-180”, expoziţia „Stampa basarabeană în colecţiile BNRM”, şedinţa festivă a Ateneului Moldova, în cadrul căreia va avea loc o întâlnire cu marii cititori ai bibliotecii, o şedinţă specială a Clubului Biblioteconomiştilor cu participarea reprezentanţilor generaţiilor şi dinastiilor de bibliotecari ai Bibliotecii Naţionale ş.a. Programul salonului a mai inclus un simpozion aniversar în cadrul Polipticului cultural-istoric şi ştiinţific „Basarabenii în lume”, Gala laureaţilor topului celor mai citite cărţi ale anului 2011, o masă rotundă consacrată evoluţiei tehnologice a BNRM în cadrul integrării sale europene ş.a.

Către această dată, echipa BNRM a realizat peste 30 de publicaţii, care vor fi lansate în cadrul unei ore speciale în cadrul SIC. Printre aceste ediţii se remarcă volumul masiv al Tatianei şi al lui Ion Varta „Istoria Bibliotecii Naţionale a Moldovei în documente de arhivă”, volumul trei al catalogului general „Cartea Moldovei”, catalogul concursului de ex-libris „BNRM-180”, catalogul „Stampa Moldovei (1954-1996): din colecţia de artă şi hărţi a Bibliotecii Naţionale”, catalogul „Cărţi din biblioteca contelui Alexandru Sturdza în colecţiile BNRM”, vol. 6 al colecţiei de materiale şi documente „Basarabenii în lume”, un număr special al revistei „Magazin bibliologic”, culegerea de materiale „Imaginea BNRM în publicaţii de peste hotare” ş.a.
Aniversării a 180-a a BNRM îi este consacrată şi ediţia a doua a Festivalului Naţional al Cărţii şi Lecturii, care se va desfăşura în toate localităţile din RM în care există o bibliotecă publică.

Salonul îşi va încheia lucrările pe 4 septembrie, cu Gala Laureaţilor, unde vor fi premiate cele mai bune edituri şi cărţi ale anului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *