Ultima oră

Salvatorii – in actiune

Peste 200 de salvatori au participat, pentru prima data, la un exercitiu special organizat de Serviciul protectiei civile si situatiilor exceptionale in colaborare cu Garda Nationala a Carolinei de Nord. Exercitiul s-a desfasurat in trei localitati din r-l Orhei, sub vizorul mai multor experti internationali si a presupus simularea unui seism de proportii si lichidarea consecintelor acestuia.

Blocuri locative distruse, masini avariate, incendii, persoane blocate si ranite – toate aceste au fost rezultatul „cutremurului de pamant” in satul Cucuruzeni. Un alt scenariu a fost aplicat aproape de realitate in satul Trebujeni. Mai multe persoane au ramas blocate in mina si au avut nevoie de interventia urgenta a salvatorilor. Totodata, in localitatea vecina doua masini au plonjat in raul Raut, iar una din echipele participante la exercitiu a intreprins lucrari de salvare din apa si de lichidare a consecintelor accidentului rutier cu revarsarea substantelor chimice. Totul a aratat cat se poate de real, mai ales ca la fata locului s-au aflat medici, psihologi si pompieri gata sa intervina in orice moment. Salvatorii, facand abstractie de simularea organizata, au operat in timp real si au intreprins masuri de lichidare a consecintelor si de salvare a presupusilor sinistrati. Scenariul nu a fost cunoscut din timp, ceea ce a facut ca exercitiul sa se apropie si mai mult de realitate.
Potrivit lui Alexandru Oprea, sefului Directiei situatii exceptionale, scopul acestui exercitiu a fost de stabili gradul de pregatire al salvatorilor din Moldova pentru a interveni in caz de producere a unui cutremur de pamant real. Un al obiectiv a vizat „formarea deprinderilor de cooperare eficienta cu organele administratiei publice si organizatiile internationale”. Mai multi experti si observatori internationali au facut un bilant al actiunilor desfasurate si au calificat demonstratia la care au participat salvatori de la noi ca fiind una reusita.

Svetlana Coneva,
stagiara la TIMPUL

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *