Actualitate

Sângele spune multe despre tine! Află ce personalitate ai

Studii importante au arătat că există o predispoziție ereditară legată de grupa sanguină care aparține unui astfel de temperament psihobiologic: subiecții din grupa A au o tendință înnăscută să fie Armonici, subiecții O – Melodici, cei cu grupa B – Ritmici, iar cei cu AB – Complecși.

Datele sunt cuprinse în volumul ”Personalitatea în scris”, de Radu Constantin, membru al Societății Franceze de Grafologie și al Asociației Grafologice Italiene, membru al Societății Române de Criminologie și Criminalistică și al Asociației Criminaliștilor din România. Cartea a apărut în anul 2007 și cuprinde un capitol special privind grupele de sânge care determină personalitatea omului.

În România predomină grupa A, a artiștilor

Predispoziția sanguină nu antrenează nici un fatalism și nu clasifică oamenii în patru categorii rigide, sparate, cu atât mai puțin în patru ”rase”, se arată în volum.

”Cele patru grupe sanguine existente au proporții variabile la toate popoarele pământului. De exemplu în Franța predomină A, apoi aproape de egalitate O. Proporția celor cu sânge B crește în Germania, de asemenea în Polonia și mai ales în Rusia; ea este maximă în India de Nord și Mongolia. Statele Unite au mai mult sânge O decât țările din care provin imigranțiii. Repartiția pe grupe sanguine a populației României se prezintă astfel: 33% grupa O, 43% grupa A, 16% grupa B și 8% grupa AB. De asemenea, personalitatea este produsul dintre datele ereditare (grupa sanguină nu este decât una din ele) și influențele de mediu. Interesul predispoziției legate de de grupa sanguină constă în faptul că prin cunoașterea ei se ajunge la o înțelegere mai bună a modului în care se formează această sinteză”, spune Radu Constantin în cartea citată.

În China antică se știa că există compatibilități interumane pe baza sângelui

Autorul subliniază că descoperirea biologică a celor patru grupe sanguine umane de către Landsteiner este relative recentă, pentru că el și-a efectuat lucrările pe această temă în cursul primei jumătăți a secolului al XX-lea.

Cu toate acestea, încă din epoca Chinei antice a existat dubla intuiție, pe de-o parte a existenței particularităților sanguine proprii fiecărui individ, iar pe de altă parte a unei corelații între caracteristicile biologice și temperament și, prin urmare, comportamentul caracterologic.

Acesta este motivul pentru care, în acea epocă, se amesteca sângele viitorilor soți pentru a se observa reacția. Dacă amestecul obținut precipita (altfel spus dacă se forma rapid un fel de cheag), se concluziona că există o incompatibilitate între ”umori”, nu numai în primul sens al termenului (substanțe lichide sau semilichide care se găsesc în organismul uman), dar și al doilea sens al termenului (dispoziție obișnuită de temperament și deci de comportament). În aceste condiții, căsătoria nu avea loc.

Europenii au descoperit legile genetice ale sângelui relativ recent

Schema Landsteiner, descoperitorul grupelor de sânge, spune că:

– Doi indivizi din aceeași grupă sanguină pot primi sânge uul de la altu: A și A, B și B, O și O, AB și AB.

– Grupa O, denumită donator universal, este singura care poate dona sânge tuturor celorlalte grupe sanguine, dar nu poate primi decât sânge O.

– Grupa AB, zisă ”primitor universal”, poate primi sânge de la cele patru grupe, dar nu le poate dona.

– Grupele A și B sunt total incompatibile.

Aceste grupe sanguine respectă legile mendeliene ale eredității prin intermediul genelor.

Pe lângă cunoașterea grupelor sanguine, se țin cont, în transfuziile sanguine, de trei subgrupe: factorii M și N și factorul Rhesus pozitiv și negative ( Rh+ sau Rh-). De exemplu, factorii Rh+ și Rh- sunt incompatibili. Remarcabila concepție chineză s-a pierdut de-a lungul secolelor.

Vă puteți cunoaște înclinațiile native pe baza grupei sanguine

În mod general, subiecții din grupa A manifestă o căutare permanent a armoniei cu anturajul lor și nu se dezvoltă decât în această condiție. Dintre persoanele aparținând celor patru grupe sanguine, sunt ființele cele mai sensibile la mediul exterior, cele mai influențabile.

Subiecții din grupa O sunt în mod natural ”în fază” cu mediul exterior, ei se adaptează fără dificultate.

Subiecții din grupa B, din contra, sunt puțin sensibili la mediu. Ei trăiesc și se exprimă urmând ritmul lor propriu, destul de indiferenți la variațiile mediului înconjurător.

Subiecții dingrupa AB reunesc trăsăturile contradictorii ale celorlalte trei temperamete. Ei au deci dificultăți în găsirea unui echilibru satisfăcător.

În anii ’90, personalitatea sanguină a devenit o mare modă pe plan mondial

Bineînțeles, cele trei funcții temperamentale de bază – Armonică, Melodică și Ritmică – există simultan în fiecare persoană, dar în proporții diferite. În mod similar, cele patru grupe sanguine sunt mai mult complementare decât opuse.

În ultimul deceniu al secolului trecut, pe plan mondial s-a manifestat o teorie le mare modă: ”Grupa sanguină și personalitatea individului”.

Potritrivit acestei teorii, grupa sanguină ne dezvăluie tipul de personalitate. Această teză este susținută de mai mulți medici, printre care și doctorul francez Bernarb Montain, care a publicat un studiu intitulat: ”Grupa sangvină, cheia caracterului dumneavoastră”.

În Japonia, unde această nouă teorie este la modă, se pot citi anunțuri în ziare de genul ”caut casieră, grupa A”.

Succesele și eșecurile noastre profesionale, relațiile bune sau proaste cu părinții sau prietenii s-ar explica prin grupa sangvină, afirmă revista franceză ”Ici Paris”.

Datele generale ale celor patru grupe sanguine
ARMONICUL:

Este un introvertit, o ființă căreia energia afectivă și psihică este orientată mai mult spre interior decât spre exterior. Comportamentul său va fi marcat de rezervă. Doar aceasta îl va împiedica să nu ”explodeze” atunci când ”paharul este plin”. Va fi mai mult inhibat decât stimulat de concurență și sfidări. Are nevoie deci să i se arate încredere.

Activitatea sa este mai curând discontinuă și nu muncește în mod eficient decât într-un mediu care îi este favorabil, în care va manifesta o seriozitate exemplară, și va da dovadă de o foarte mare eficiență, ajutat de un foarte bun spirit de sinteză.

Armonicul este mânat de scrupule de conștiință, are un simț ascuțit al responsabilităților. Paradoxal, în momente critice, va găsi mijloace de a face față fără a se lăsa copleșit de fatalism.

MELODICUL:

Melodicul posedă excelente facultăți de adaptare și multă ușurință în relațiile umane. Eset un etxtravertit: centrii săi de interes sunt orienteți esential către exterior și spre ceilalți. Este stimulat de emulație, îi place competiția de luptă, dar în afara oricărei brutalități. Dotat cu o foarte mare curiozitate în toate domeniile, se dovedește a fi excelent observator. În același timp, activitățile sale se vor desfășura mai mult în lărgime decât în profunzime, deci cu un risc de dispersie, chiar de superficialitate. Este de asemenea de o mare inteligență practică, îi plac călătoriile, are nevoie să s echeltuiască fizic. În ansamblu, manifestă o hiperadaptabilitate generală.

RITMICUL:

În multe puncte, Ritmicul este opus Armonicului. Comportamentul său pare dur și inflexibil, ceea ce nu-l împiedică să cadă deseori în ipohondrie, dând atenție micilor necazuri de sănătate dar, pe un alt plan, să fie un prieten foarte sigur.

Ritmicul nu este deloc adaptabil, pentru că evoluează în propriul său ritm, fără să-i pese prea mult de lumea exterioară. Astfel, are multe dificultăți în a se pune în locul altora. Abordează problemele mai curând într-o manieră analaitică și se va îndrepta bucuros către specializare sau expertiză. De asemenea, va fi dotat deseori pentru matematici. În acest spirit, are sensul determinismului și al fatalității și caută cu pasiune adevărul (contrar Armonicului, care este în căutarea frumuseții).

COMPLEXUL:

Având diferitele caracteristici ale celorlalte trei grupe, Complexul este bogat în potențialități, dar, în același timp, sfâșiat de tendințe contradictorii.

Gusturile contradictorii fac din el o ființă agitată. Pentru a scăpa de acest inconfort permanent, Complexul dă dovadă de o activitate debordantă, ajungând până la surmenaj. Dar cum este neobosit, ritmul său de activitate nu are în general consecințe nefaste. Bineînțeles, schimbările continue de planuri, rupturile bruște de ritm îl fac deseori dificil de suportat de cei din jur. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *