Actualitate

Saptamna viitoare vom avea un nou guvern

Mihai Ghimpu a anulat regimul de vize pentru cetatenii din Romania

* Saptamana viitoare ar putea fi investit si noul executiv
* Hotararea parlamentului prin care Ghimpu a fost numit presedinte interimar al statului este legala
* Comunistii au criticat noua guvernare ca „nu doreste rezolvarea conflictului transnistrean”

 

Joi, presedintele interimar al R. Moldova, presedintele parlamentului Mihai Ghimpu, a semnat decretul de numire a lui Vlad Filat in functia de prim-ministru. Vineri, Filat urmeaza sa prezinte in legislativ un discurs, iar la inceputul saptamanii viitoare sa vina cu echipa si programul de guvernare. Potrivit lui Filat si Ghimpu, saptamana viitoare ar putea fi investit si noul executiv, in cadrul unei sedinte speciale a parlamentului. Tot joi, seful interimar al statului a semnat decretul de suspendare a hotararii de guvern din 8 aprilie a.c. prin care a fost introdus regimul de vize pentru cetatenii Romaniei. Documentul intra in vigoare de vineri.

Joi-dimineata, Curtea Constitutionala a dat aviz pozitiv sesizarii parlamentului prin care se constata vacanta functiei de presedinte al RM si numirea lui Mihai Ghimpu presedinte interimar. Astfel, hotararea parlamentului prin care a fost numit Ghimpu presedinte interimar, din 11 septembrie, este legala. Conform deciziei CC, „demisia lui V. Voronin poate fi calificata drept circumstanta voluntara si subiectiva, aparuta ca urmare a initierii proprii”.

Guvernul va fi restructurat

Tot joi, parlamentul a votat, in prima lectura, restructurarea guvernului si a luat act de demisia guvernului Greceanai 2. Apropo, nici de data acesta fostul premier nu a venit sa-si prezinte demisia in fata deputatilor. Potrivit lui Ghimpu, intrucat Zinaida Greceanai a ales mandatul de deputat, iar in locul ei prim-ministru interimar a fost numit Vitalie Parlog, era cazul ca cel din urma sa vina in plenul parlamentului. „Refuzul de a veni in parlament este o sfidare a organului legislativ si vine in contradictie flagranta cu bunul-simt”, a spus Mihai Godea, deputat PLDM. „Inseamna ca nu respectati statul, Constitutia, nici pe cetatenii care v-au votat”, le-a spus si Mihai Ghimpu comunistilor.

Conform proiectului de modificare a guvernului, executivul va avea 16 ministere, ca si guvernul precedent, dar numai opt agentii guvernamentale, in loc de 13, cate sunt acum. Vor fi desfiintate doua ministere – Ministerul Administratiei Publice Locale si Ministerul Reintegrarii. Functiile primului minister vor fi preluate de Ministerul Constructiilor si Dezvoltarii Regionale, iar ale celui de-al doilea – de un Birou national, care va face parte din Cancelaria Guvernului, si va fi condus de un viceprim-ministru pe problemele reintegrarii tarii. Ceilalti doi viceprim-ministri se vor ocupa de segmentele sociale si, respectiv, economice. De asemenea, vor fi infiintate Ministerul Tineretului, Sportului si Turismului si Ministerul Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor. Potrivit lui Ion Plesca, presedintele Comisiei parlamentare juridice, numiri si imunitati, Serviciul Vamal va fi trecut in subordinea Ministerului Finantelor, Camera de Licentiere – in subordinea Ministerului Economiei, Agentia „Apele Moldovei” – la Ministerul Mediului, iar Agentia „Moldova-Vin” – la Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare. Aparatul Guvernului va fi restructurat in Cancelaria de Stat a Guvernului, care va fi condusa de un ministru de stat. Celelalte opt agentii, care vor ramane guvernamentale, sunt: Biroul National de Statistica, Agentia Relatii Funciare si Cadastru, Biroul Relatii Interetnice, Serviciul Graniceri, Agentia „Moldsilva”, Agentia Rezerve Materiale, Agentia Proprietati Publice si Centrul pentru Combaterea Infractiunilor Economice si Coruptiei.

Un viceprim-ministru va fi responsabil de reintegrarea RM

Comunistii au criticat restructurarea guvernului. Unele remarci au vizat desfiintarea Ministerului Reintegrarii, ca pe „un semn ca noua guvernare nu doreste rezolvarea conflictului transnistrean”. „Dragi colegi, trebuia sa fiti atenti. Aceasta problema se plaseaza pe o treapta superioara, intrucat viceprim-ministrul responsabil de acest domeniu va putea da indicatii oricarui ministru. Ce a facut vechiul minister? Nu a promovat niciun proiect de lege. Noua guvernare vine cu o viziune principial diferita”, a declarat Alexandru Tanase, deputat PLDM. „Ce ati facut, dle Voronin, in cei opt ani? Zilele trecute, ati declarat ca vreti sa faceti republica transnistreana in cadrul R. Moldova. Asta inseamna reintegrarea sau destramarea RM?”, a intrebat, la randul sau, Dorin Chirtoaca (PL).

Alte critici au vizat desfiintarea Ministerului Administratiei Publice Locale, dar si integrarea Serviciului Vamal in cadrul Ministerului Finantelor. „Vreti sa faceti din Ministerul Finantelor o structura militara? Sa le scoateti epoletii angajatilor de la Vama?”, i-a apostrofat pe deputatii din coalitia majoritara deputatul comunist Vadim Misin. „E firesc sa nu fiti de acord cu aceste modificari. Ele vin in contradictie directa cu interesele voastre economice. Mai sperati ca veti pastra influenta in aceste structuri prin pahoane? Nu va fi asa”, i-a asigurat Vlad Filat pe deputatii comunisti.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *