Timpul.md

Actualitate 17 Mai 2018 | 09:52

Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși: Astăzi este marcată Înălţarea la cer a Mântuitorului Iisus Hristos

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi, 17 mai, când se fac 40 de zile de la Învierea Mântuitorului, Înălţarea la cer a lui Iisus Hristos, sau Ispasul, cum i se spune în popor. În această zi creştinii se salută cu: „Hristos s-a Înălţat”! Şi răspund cu: „Adevărat s-a Înălţat”!. 

Preotul Eugen Onicov de la Biserica „Sfântul Pantelimon” din Chişinău a spus că în această zi biserica marchează momentul când Mântuitorul Iisus Hristos i-a adunat pe ucenicii săi în Munţii Galilei, în faţa tuturor s-a înălţat la cer cu trupul şi le-a făgăduit venirea Sfântului Duh pe pământ peste zece zile, eveniment care va fi marcat la Duminica Mare, sau Duminica Rusaliilor.

Potrivit preotului, Ispasul este una dintre cele 12 sărbători împărăteşti ale bisericii ortodoxe şi este marcată cu evlavie de către creştini, pentru că în această zi este tradiţia, ca şi în ziua de Paşti, să se vopsească ouă roşii, să se coacă cozonac şi pască. „Într-un fel marcând sfârşitul zilelor pascale în care noi ne-am salutat timp de 40 de zile cu „Hristos a Înviat”, a spus Eugen Onicov.

Preotul afirmă că tradiţia de a se saluta cu „Hristos s-a Înălţat” şi „Adevărat s-a Înălţat” diferă de la regiune la regiune. În unele localităţi creştinii se salută astfel timp de o zi, în altele trei sau chiar şi zece zile, până la Duminica Mare. Potrivit lui, în această zi creştinii merg de dimineaţă la biserică pentru a participa la liturghie, marcând sărbătoarea prin rugăciune, cântările care se ţin în biserică în această zi şi prin sfânta împărtăşanie pentru care s-au pregătit. 

Sursa: ipn.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus