Actualitate

SĂRBĂTORI RELIGIOASE – 17 octombrie

Greco-catolice
Sf. pf. Osea; Sf. cuv. m. Andrei din Creta

Romano-catolice
Ss. Ignațiu din Antiohia, ep. m.; Osea, profet

Sfântul Proroc Osea, pomenit în calendarul creștin ortodox la 17 octombrie, este unul dintre prorocii mici ai Vechiului Testament. Misiunea sa profetică s-a desfășurat în vremea regilor iudei Ozia, Iotam, Ahaz și Iezechia și a regelui Ieroboam din Israel.

A avut doi fii, Izreel, nume ales de Dumnezeu pentru a arăta că urmează cădere Regatului Israel pentru vărsările de sânge săvârșite, și Lo-Ami — "Cel ce nu este poporul Meu" — și o fiică, Lo-Ruhama — "Cea neiubită". Numele copiilor săi erau sugerate prorocului de Dumnezeu, pentru a arăta starea în care se aflau evreii.

Cartea sa profetică însumează paisprezece capitole și are ca subiect îndepărtarea poporului lui Israel de Dumnezeu și călcarea de către evrei a legământului sfânt prin închinarea la idoli.

Astăzi este pomenit și Sfântul Cuvios Mucenic Andrei din Insula Creta, care a suferit moarte martirică din porunca împăratului iconoclast Constantin al V-lea (741-775).

Sfântul Andrei, aflând de persecuția pornită împotriva creștinilor care apărau sfintele icoane, a părăsit mănăstirea sa și în timp ce împăratul se afla în zi de sărbătoare la Mănăstirea Mamant, a ieșit înaintea acestuia și l-a mustrat pentru chinurile la care îi supunea pe creștini.

A fost întemnițat imediat și a fost adus de două ori înaintea împăratului care a încercat prin tortură să îl facă pe Sfântul Mucenic Andrei Criteanul să apostazieze de la dreapta credință, fără reușită.

A fost osândit la moarte și în timp ce era târât prin oraș până la locul primirii sentinței, un eretic i-a tăiat picioarele cu o secure, iar Sfântul Cuvios Mucenic Andrei a murit pe loc. (sursă: vol. "Viețile Sfinților") 

AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *