Actualitate

Sărbători religioase 20 noiembrie 2017: Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul

 junge la o mănăstire din Decapole, la egumenul Simeon, un frate al mamei sale. Aici a rămas timp de 14 ani. Se va retrage într-o peștera, unde va auzi o chemare de la Dumnezeu – care l-a îndemnat să părăsească peștera că să poată fi de folos și altora. Petrece o iarnă într-o mănăstire din Efes, ajunge în orașul Proconez, apoi la Enos, în Macedonia. De aici va fi prezent în Tesalonic, unde este găzduit într-o mănăstire de către egumenul Marcu. Împreună cu un călugăr de aici, se îndreaptă spre Roma. Au mers pe uscat până la Corint, în sudul Greciei. Se îmbarca pe o corabie și ajunge la Roma. Avea o putere deosebită asupra demonilor. Multe persoane stăpânite de duhuri necurate au fost vindecate în urmă rugăciunilor cuviosului Grigorie.

In ciuda bolii de care suferea, Grigorie pleacă din Tesalonic la Constantinopol pentru a se întâlni cu unchiul sau eliberat din temniță (fusese închis pentru că nu se arătase un luptător împotriva icoanelor). Trece la cele veșnice la 20 noiembrie 842. Moaștele sale au ajuns în țară noastră datorită banului Barbu Craiovescu, care le-a cumpărat în 1498 și le-a așezat în Mănăstirea Bistrița, din județul Valcea.

Mai multe informații despre Sfântul Grigorie Decapolitul

Troparul Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul

Glasul 3

Chip te-ai făcut înfrânării şi prin Dumnezeiescul Duh pe toţi i-ai luminat. Alergarea dreptei credinţe o ai săvârşit şi cu învăţăturile lumea ai luminat şi ai mustrat cugetele celor rău credincioşi, Părinte Cuvioase Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul

Glasul 3
Fecioara astăzi…
Soare luminos pe ține Biserica te cunoaşte, care cu podoabele faptelor bune şi cu razele tămăduirilor pe toţi luminezi, a lui Hristos slugă. Pentru această prăznuim Dumnezeiască pomenirea ta şi cinstim nevoinţele tale, Preafericite Părinte, Înţelepte Grigorie.

Sfântul Mucenic Dasie din Durostor (Silistra) a trăit în secolele III-IV d.H. A fost soldat în armata română. Condamnarea să la moarte este legată de sărbătoarea Saturnaliilor. Există obiceiul să aleagă prin tragere la sorți un "rege al Saturnaliilor“, o persoană care îmbrăcată în hainele zeului Saturn, putea petrece liber în public, împlinindu-și orice dorința și imitând pentru treizeci de zile excesele și desfrâul zeului Saturn. Sfântul Dasie refuză, mărturisind că este creștin. După mai multe chinuri, i s-a tăiat capul la trei zile după alegerea să că „rege al Saturnaliilor”, la 20 noiembrie 304. În anul 2005, IPS Ilarion a dăruit Arhiepiscopiei Dunării de Jos o părticică din moaștele Sfinților Dasie și Emilian de la Durostor. Ele sunt prezente în Capela Palatului arhiepiscopal, cu hramul "Sfântul Cuvios Ioan Casian“. La dată de 6 iulie 2006, o părticică din moaștele sale au fost dăruite și Mănăstirii Sf. Ioan Botezătorul – Lipnita ( jud. Constanta).

Mai multe informații despre Sfântul Dasie

Troparul Sfântului Mucenic Dasie

Glasul 4

Sfinte Dasie, mucenic al lui Hristos, pe ține te laudă obştea credin­cioşilor din Axiopolis. Că pe tiranul vrăjmaş, cu puterea crucii, cu statornicie în mărtu­risirea credinţei în Dumnezeu, vitejeşte l-ai călcat, făcându-te pe ține viteaz ostaş al lui Hristos. Că, lepădând păgânătatea, cununa cea adevărată, din mâna lui Hristos ai luat. Pe Acesta roagă-L, Preafericite Mucenice Dasie, să mântuiască pe toţi cei ce săvârşesc sfântă pome­nirea ta.

Condacul Sfântului Mucenic Dasie

Glasul 8

Pricină de veselie ne-a venit nouă astăzi pomenindu-te, Sfinte Mu­cenice Dasie, că, întrarmându-te Dumnezeieşte cu neprihănirea sufletului şi ţinând în cuget rugăciunea cea neînce­tată, cu tărie ai biruit taberele vrăjmaşilor, Sfinte Mucenice, făcătorule de minuni. Roagă-te neîncetat lui Hristos Dumnezeu pentru noi toţi.

Tot în această zi, serbăm Inaintepraznuirea Intrării în Biserica a Maicii Domnului și face pomenirea:
– Sfântului Ierarh Proclu, arhiepiscopul Constantinopolului;
– Sfinților Mucenici Nirsa, episcopul, și Iosif, ucenicul sau;
– Sfinților Mucenici Isachie, Ioan și Savorie;
– Sfinților Mucenici Gheitazet:
– Sfintelor fecioare Tecla, Vautha și Denahida;
– Sfinților Mucenici Eustatie, Tespesie și Anatolie;
– Sfântului Teoctist Marturisitorul.

Maine, 21 noiembrie, praznuim Intrarea în Biserica a Maicii Domnului (dezlegare la peste).

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *