Actualitate

SĂRBĂTORI RELIGIOASE pentru 12 decembrie

Greco-catolice
Sf. ep. Spiridon al Trimitundei, Taumaturgul

Romano-catolice
Ss. Fc. Maria de la Guadalupe; Epimah și Alexandru, m.

Sfântul Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni este pomenit în calendarul creștin ortodox la 12 decembrie.
Sfântul Spiridon este unul dintre Sfinții Părinți ai Bisericii, originar din Cipru. A fost păstor de oi , a fost căsătorit și a avut o fiică, Irina.

După moartea soției, Sfântul Spiridon a fost înscăunat ca episcop al Trimitundei, Cipru, cetate pe care a păstorit-o până când s-a mutat la cele veșnice, fiind îngropat în Biserica "Sfinților Apostoli" din Trimitunda.

Avea darul tămăduirilor prin rugăciune, fiind numit de popor "făcătorul de minuni".
A participat la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din 325, mărturisind credința în dumnezeirea lui Iisus Hristos, împotriva ereziei lui Arie. Tradiția spune că și-a însoțit cuvântul de apărare a dogmei cu o minune: a luat o cărămidă și, făcând asupra ei semnul crucii cu mâna dreaptă, a strâns-o în cealaltă mână și din cărămidă s-au văzut ieșind: focul, care s-a ridicat în văzduh, apa, care a curs pe pământ și în mâna Sfântului Spiridon a rămas lutul, închipuindu-se astfel, prin mijlocirea celor create, adevărul despre Sfânta Treime, cea într-o ființă.
În prezent, moaștele Sfântului Ierarh Spiridon se află în biserica din insula Corfu care îi este închinată. Aici sărbătoarea hramului începe în fiecare an cu o săptămână înainte, în duminica premergătoare sărbătorii din 12 decembrie, când moaștele Sfântului Spiridon sunt scoase și așezate într-un loc special pentru închinarea credincioșilor.

Moaștele Sfântului Spiridon sunt scoase, în afară de hram, în procesiune de mai multe ori pe an cu diferite ocazii (sursa: vol. "Viețile Sfinților"). 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *